Evelina: Utsikten är trösten

ostkupan1webb
Utsikten från Evelina Valterssons rum på trettonde våningen i Ostakupan.

Evelina Valtersson sökte allt som var ledigt hos SGS när hon kom in på lärarprogrammet i Göteborg. Med fyra månaders kötid hamnade hon på trettonde våningen i Ostkupan. Den storslagna utsikten från köksfönstret delar hon med tre andra studenter och ett okänt antal myror.

– På kvällen när man ser ut över alla ljusen från stan är det ganska mysigt. På dagen känns det mer som ett förvaringsutrymme, säger Evelina om sitt korridorrum på 14 kvadrat i studentboendet Ostkupan.
Huset byggdes 1964 och har 332 rum och 29 lägenheter fördelade på fjorton våningar.
– Första gången jag kom hit var jag helt knäckt. Jag tyckte möblerna var fula och det var så mycket märken på väggarna. Men när mina föräldrar kom med mina egna saker och jag satte upp planscher och tavlor så blev det bättre, berättar Evelina.

Hon betalar 2734 kronor för sitt rum. I hyran ingår möbler, internet och två hyresfria månader på sommaren. Kök, dusch och toa delar hon med sina korridorgrannar.
– Det sämsta med att bo här är att det känns ofräscht och att köket är så sunkigt. Det var det redan när jag flyttade in. Ibland kryper det myror på köksbänken, säger Evelina som efter fyra månader i korridor vill ha ett eget kök nästa gång hon flyttar.
– Utsikten är trösten när man bor här. Och priset förstås. Jag tror inte att man kan bo så mycket billigare hos SGS.

När vintern gick över i vår upptäckte Evelina hur nära naturen hon bor, Delsjöområdet börjar precis bakom huset. Samtidigt är läget ganska centralt. Att cykla till stan tar tjugo minuter, och bussen går alldeles utanför dörren.
– Så det har ju sina positiva sidor också att bo här, när man tänker efter, säger hon och tillägger:
– Men då gäller det ju att man tänker efter.

text: vera hovne
foto: jeanette larsson

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.