Reportage, HHGS

Ingen slutdestination

HHGS sticker även ut från övriga kårer genom sina åtta olika bolag som sysselsätter studenter med allt från juridik till marknadsföring. Och du måste inte plugga på Handels för att jobba extra inom kårens företag. Vi pratade med två av dem som sitter på vd-posterna. 

När Johannes Palmqvist, 24 år gammal, utsågs till vd för HandelsConsulting innebar det att gå från extrajobb till heltidstjänst och uppehåll från sina parallellstudier, finans på Handelshögskolan och Offentlig förvaltning på Förvaltningshögskolan. Men förändringen var välkommen. 
– Ända sedan min studiestart har jag dragits mot miljöer med ett högt tempo och med ett tydligt fokus på problemlösning. För mig var det tydligt att HandelsConsulting erbjuder en möjlighet att utvecklas i en miljö som förbereder studenterna inför en framtid i näringslivet. Samtidigt hade jag flera bekanta som arbetade i verksamheten, säger han.

HandelsConsulting grundades 1997 och har i dag åtta anställda som arbetar i verksamhetens ledningsgrupp. Utöver dessa har de cirka 70 studenter anställda som konsulter. De arbetar med projekt som kretsar kring marknad, strategi, finans och juridik och deras kunder är allt från små firmor till större aktörer som Volvo och Philips. 

Hur ser arbetsvillkoren ut för era anställda?
– Alla våra konsulter är anställda på tillsvidaretjänst och beroende på vilken position konsulten har på bolaget varierar arbetstiden mellan 10-20 timmar i veckan. Lönen utgår efter genomförda arbetstimmar i kundprojekt och varierar mellan konsulternas erfarenhet och senioritet i bolaget. En junior konsult tjänar 90 kronor/timmen, en konsult 100 kronor/timmen och en senior konsult 110 kronor/timmen, säger Johannes Palmqvist. 

Kan de anpassa arbetstiden efter studierna?
– Absolut, vi har inga fasta arbetstider utan att arbeta hos oss handlar om frihet under ansvar. Vi har ett krav om att man arbetar minst tio timmar i veckan, hur man väljer att fördela dessa beror på studieschema, vilka projekt du är involverad i och vilken planering du har fastställt med din närmaste chef. Det enda obligatoriska momentet vi har är att alla våra konsulter skall närvara vid ett veckomöte varje vecka, ett möte som börjar efter skoldagens slut, säger Johannes Palmqvist.

Han fortsätter:

– Samtidigt vill jag poängtera att verksamheten har en tydlig värdering om att HandelsConsulting aldrig skall vara eller sträva efter att vara en slutdestination. Det bästa betyget vi kan få är när en konsult på grund av sina insatser hos oss får erbjudandet att ta klivet till en annan aktör, det stärker både vårt varumärke och i längden våra framtida konsulter.

Ett annat bolag inom koncernen är kommunikationsbyrån HandelsMarketing som arbetar med strategi, kommunikation, grafisk formgivning och webbutveckling.

Dess nuvarande vd, Malte Lundqvist, hade läst ekonomi och verksamhetsstyrning vid universitetet i Karlstad och flyttade till Göteborg hösten 2016 för att ta sin masterexamen i Management på Handelshögskolan.

Bara några månader in på utbildningen fick han upp ögonen för HandelsMarketing då två personer kom för att informera om verksamheten i pausen under en föreläsning. Några månader, och tre anställningsintervjuer senare, var han vd för bolaget. Till skillnad från vissa av sina systerbolag rekryterar de brett.

MalteGlad

Är det ett krav att vara medlem i HHGS för att få jobba hos er?
– Nej, vi kollar inte alls på det. HHGS äger bolaget men det viktigaste är inte ett kårmedlemskap utan att du har driv! Vi är en smältdegel av personer med olika kompetenser, folk från olika delar av universitetet men också från olika yrkeshögskolor som exempelvis Yrgo. Det säger sig självt att vi måste rekrytera från andra institutioner när vi behöver webbutvecklare, kommunikatörer och grafiska formgivare. Men vi har också flertalet studenter från Handels som arbetar som strateger, säger Malte Lundqvist.

I skrivande stund har han åtta månaders erfarenhet av chefspositionen. Under den tiden har de utvecklat mobilappar, byggt hemsidor och utfört konsultuppdrag för såväl Santa Maria och SCA som mindre start-ups. Men om fyra månader är det dags för Malte Lundqvist att återvända till masterstudierna inom Management.
– Det är kutym att de som sitter på de ledande posterna lämnar över ledarfacklan efter ett år. Det känns självfallet vemodigt men jag har vetat från början att min resa på företaget har sitt slut. Jag blickar framåt mot nya äventyr men ser samtidigt fram emot att följa HandelsMarketing på distans, säger han. 

HHGS Bolag


• HandelsConsulting AB
(HandelsConsulting äger även 50 procent av Chalmers Teknologkonsulter.)
• Handels Rekrytering AB
• HandelsMarketing AB
• Holding Aktiebolag
• HandelsJuristerna AB
• Handels Capital Management AB
• HandelsFinance AB
• HHGS Nöjes AB

Antal anställda studenter i bolagen: Cirka 200 personer. 

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.