Mat

Lägg allt i samma gryta

One pot, eller "allt i en gryta", som det kallas på svenska, är ett matlagningskoncept där alla ingredienser till en maträtt tillagas i ett och samma kokkärl samtidigt. Att tillaga middagen på det sättet är inget nytt men sättet har dock hamnat i skymundan för de senaste årens alltfler nya matlagningsinfluenser och trender. 

One pots senaste återupplivande har skett i USA men rätter som bygger på samma idé går att finna i de flesta kulturer. I Spanien heter motsvarigheten Paella, i Marocko tillagas de bästa grytor i en Tagine och från skolbespisningen känner du säkert igen den Indonesiska rätten Nasi Goreng

Att laga enligt principen ”allt i en gryta” behöver inte begränsas till spisen, det går minst lika bra att tillaga i ugnen. För en lyckad one pot krävs några minuters förberedelse och planering.

Tänk på att råvaror kan behöva olika lång tillagningstid. Till exempel kan det vara bra att spara färska kryddor, mjukare grönsaker och ost till slutet av tillagningen om du vill ha variation i konsistens och textur på din måltid.

Vill du slippa flera moment och helt kunna ägna dig åt något annat under tiden som maten tillagas kan du välja råvaror som kräver lika lång tillagningstid. Ett exempel på detta är ugnsstekt kyckling med rotfrukter, fritata eller grönsakssoppa.  

 

RECEPT PÅ ONE POT PASTA

4 portioner
1 halv gul lök
2 vitlöksklyftor
250 g champinjoner
200 g spenat (fryst eller färsk)
300 g pasta
1 dl matlagningsgrädde
6 dl vatten
Riven ost efter behag
Färsk basilika
Salt och peppar

1. Finhacka lök och vitlök, grovhacka champinjoner. Fräs sedan allt i olja till de fått fin färg.
2. Lägg i spenat och stek till den mjuknar.
3. Tillsätt pasta och vatten. Sätt på locket och låt koka upp till pastan är klar.
4. Tillsätt matlagningsgrädde samt riven ost.
5. Servera eller ät direkt ur grytan. 

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.