Mat

Stoppa sopor i stekpannan

Att börja det nya året med en ansträngd ekonomi är vanligt – i synnerhet bland studenter som redan lever snålt. Samtidigt ska nyårslöftet om ett hälsosammare liv infrias. Hopplös kombination? Nej då, Spionen har lösningen på problemet: Ät dina sopor! 

Trashcooking är en matrörelse 
och en reaktion mot att ofantliga mängder med mat slängs. Varje dag. Dessutom, helt i onödan. Rörelsen uppmanar sina anhängare istället till att ta vara på maten och lita på sina sinnen – se, lukta och smaka innan du slänger något. 

Resursslöseri förekommer framförallt i våra hushåll och i matbutiker, vi slänger mat som ännu inte har hunnit bli dålig men vars sista förbrukningsdag börjar närma sig. Ofta stirrar vi oss blinda på bäst före-datumet som egentligen bara är en rekommendation kring råvarans hållbarhet. Maten som vi slänger
 har sällan hunnit bli dålig och är i många fall fortfarande ätbar – enligt FN:s livsmedelsprogram, FAO, slängs den svindlande summan 1,3 miljarder ton mat varje år. 

Frankrike har nyligen lagstiftat om att överbliven mat från butiker ska doneras till välgörande ändamål. Något sådant initiativ finns ännu inte i Sverige, men det finns enkla knep för hur vi konsumenter kan påverka matsvinnet och samtidigt vara snälla mot våra plånböcker. 

Många rotfrukter och grönsaker säljs i storpack, genom att planera veckomatsedeln i förväg går det att inkludera samma råvara i flera rätter och undvika att de ligger kvar i kylen. Ta reda på vilka råvaror som kan frysas in och hur de bäst bör förvaras för bästa möjliga hållbarhet och smak. 

När det kommer till grönsaker, frukt och hårdost behöver man inte vara rädd för att skära bort den del som har möglat, det är bara att skära bort några centimeter extra. Det samma gäller potatis som börjar bli grön, så länge det sitter ytligt går det att skära bort. Mejeriprodukter och bröd bör däre
mot slängas om de börjat mögla. 

Många upplever att de inte har något att tillaga, eller helt enkelt bara saknar inspiration, fastän det finns gott om råvaror i kylen. Ett bra sätt att ta tillvara på dessa är att
 göra en matpaj då fyllningen går att variera beroende på vad som finns att tillgå. Dessutom håller sig torrvaror länge och är billiga. Soppa, gryta, gratäng och pyttipanna är andra exempel på bra trashcooking-rätter som är både billiga och lätta att tillaga. 

Tänk också på att middagen eller lunchen inte behöver byggas som traditionella husmanskosträtter med en proteinkälla, stärkelse och sås. Du kan istället bygga din måltid som en pokebowl, som är en hawaiiansk husmanskosträtt, eller surf’n’turf vilka är exempel på plockrätter där du enkelt svänger ihop det du har hemma eller är sugen på. 

Lycka till och smaklig, sopig måltid!

Recept på potkäs


Potkäs är ett pålägg som görs på överbliven ost
 och består helt enkelt av ost samt mjölk eller créme fraiche. Du kan även ha i en matsked starksprit för att förlänga hållbarheten.
Du behöver:

• 2 dl överbliven ost

• Crème fraiche

• Salt och peppar (eller annan valfri kryddning)

• Tom glasburk

Riv ner osten och rör ihop med övriga ingredienser. Lägg upp i en burk och låt stå ett par timmar i kyl innan servering. 

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.