Reportage

Plugghästar möts i stallet

En kort spårvagnstur följd av en ännu kortare promenad. Sedan fylls näsborrarna av doften från torv och halm. Studenter från Chalmers och Göteborgs Universitet delar i stallet intresset för hästar - och ridlektioner anpassade efter ett stressigt studieschema.

Det skrapas, tuggas och frustas. På små skyltar går det att läsa Provence, Intermezzo, Ikaros, Castor och Lilla Grå. Det är namnen på några av de hästar som bor i Göteborgs Fältrittklubbs stall. I en av spiltorna står Julia Lindholm och borstar den gråvita hästen Lucy. Det är en halvtimme kvar innan Gars (Göteborgs Akademiska Ryttarsällskap) första ridlektion för terminen börjar.
– Jag har inte varit med och ridit så mycket, så det ska bli kul att komma igång, säger Julia Lindholm.

Det var vid årsskiftet som Julia blev medlem i Gars och även gick med i styrelsen. Hennes mamma hade skickat en länk om ett projekt gällande hästsport som Chalmers höll på att utveckla, och där nämndes Gars. Julia blev nyfiken på vilka som stod bakom föreningen och bestämde sig för att gå med.
– Jag ville ha mer frihet. Om du går på en vanlig ridskola blir du väldigt fast och binder upp dig i förväg. Det verkar jobbigt. Här med GARS kan jag rida när det passar mig, säger Julia.

Redan i treårsåldern började Julia, nu 21, rida. Hon är rutinerad efter att ha haft flera egna hästar samt tävlat i hoppning på nationell nivå. När hon fyllde 18 sålde hon dock sin sista häst och flyttade så småningom till Göteborg. Här varvar hon nu studier inom mekatronik med ridningen. Hästintresset ville hon inte ge upp och i Lucy har hon hittat en ny vän.
– Man brukar få önska häst inför lektionerna så då ber jag oftast om Lucy. Hon är ganska lik min gamla häst, pigg och gillar att jobba, så vi passar bra ihop. Dessutom är hon ju väldigt söt, jag älskar skimlar, säger hon.

Lucys spilta är en av många som det breda rummet kantas av. Gummimattan som sträcker ut sig på golvet är mönstrad med små hästhuvuden och i ett hörn ligger ridspö och handskar slängda i väntan på att åter plockas upp inför en ridtur. Det är ljust i stallet där lysrören i taket samsas med solen som skiner in genom de öppna dörrarna.
– Det är alltid samma känsla när man går in i stallet. Doften och en känsla av lugn. Det är lite som hemma, säger Julia.

Det bästa med att rida är enligt Julia att man tillsammans med hästen utvecklas mycket. Ett samspel som måste tas hand om. Sedan är det också en stor gemenskap ryttarvänner emellan, det finns alltid något att prata om, eller råd och tips att dela med varandra.
– Det jag gillar med Gars är att man får chansen att umgås över skolgränserna, vilket är roligt. Jag som läser på Chalmers träffar också chalmerister från andra sektioner och folk från GU, vilket jag inte gör så ofta annars. Det blir en fin mötesplats, säger Julia.

Julia återvänder till att ordna med de sista förberedelserna innan lektionen startar. En klar orange färg sticker till i ögonen. I en annan del av stallet täcks en vägg av en lång rad färgglada skåp från golv till tak. Ridspön sitter fast i låsen på skåpdörrarna.

Till vänster leder en trappa upp till ett rum fyllt av bord och stolar. Här funderar ryttarsällskapet på att ordna pluggtillfällen för medlemmarna i föreningen, något som dock än så länge är kvar i idéstadiet.
– Det bästa med Gars är att det är studentanpassat. Och att kunna plugga här i stallet hade nog varit smidigt för många, säger Tove Svensson, grundare och ordförande i föreningen.

Hon berättar att tanken med föreningen är att det ska vara flexibelt för studenter som redan har mycket att göra i skolan och kanske inte har den bästa ekonomin.

I stället för att binda upp sig och lägga ut pengar i förväg, betalar man endast för de lektioner man går på. Eftersom man anmäler sig några dagar i förväg, vet man heller inte alltid vilka man kommer rida med, men fler än 6 personer blir det inte.
– Vi vill hålla nere antalet ryttare för att medlemmarna ska få ut mer av lektionen, säger Tove Svensson.

Även Tove har lång erfarenhet av hästar. Gars bildade hon tillsammans med andra intresserade tjejer i maj 2015, då hon insåg att det var något som saknades i staden. Föreningen är till för alla studenter i Västra Götaland och är inte bunden till ett specifikt universitet eller högskola.
– Jag visste att det fanns studentryttarföreningar i andra städer. Men så flyttar man till storstaden och här fanns inget liknande. Då startade jag Gars och fick med mig andra som jag främst hittade via Facebook. Men intresset var stort, säger Tove.

Inne vid ridbanan är det svalt och stilla. Doften av jord, halm och torv letar sig in i näsborrarna. Tove leder vägen till läktare gjorda i ljust trä som omger manegen i ridhuset där de fyra ryttarna just manar på sina hästar att komma upp i trav.

Ridlektionen är i full gång och vi slår oss ned för att titta på. Enligt Tove kan en förening likt deras vara viktig för hästintresserade eftersom ridning blir en stor del av ens liv och identitet.
– Det kan nog bli en kris för många när man slutar rida, men fler kanske vågar flytta till en större stad för att studera om de vet att det finns en möjlighet att fortsätta ha kvar närheten till hästarna och gemenskapen som finns i stallet, säger hon.

Ridlärarens röst ekar i salen. Det är dags att avsluta lektionen. Ryttarna ställer upp sig på rad innan de lämnar manegen för den här dagen.

Utomhus står Julia i sina mörkblå ridbyxor och bruna stövlar bredvid Lucy. Hon har nyss suttit av och kinderna är rosiga. Lucy står och knaprar på de första höstlöven som fallit till marken. Båda verkar nöjda.
– Det gick bra, men jag hade velat rida i en timme till, säger Julia och klappar Lucy på mulen.

Text: Karin Frid
Foto: Violetta Kovacka

Mer om GARS

  • GARS arrangerar utöver ridlektioner, sittningar, pubrundor, studenttävlingar, och flera andra sorters evenemang och samarbeten.
  • Ridlektionerna hålls i samarbete med GFRK (Göteborgs Fältrittklubb). Lektionerna genomförs med deras hästar och ridlärare i stallet som ligger på Töpelsgatan 16 i anslutning till Delsjöområdet.

  • GARS är en del av SAR (Svenska Akademiska Ryttarförbundet) tillsammans med fem till studentryttarföreningar:

  • LARS (Lunds Akademiska Ryttarsällskap) i Lund.

  • TTH (Teknologer Till Häst) i Stockholm.

  • ARKUM i Umeå.

  • UARK (Uppsala Akademiska Ridklubb) i Uppsala.

  • LARK (Linköpings Akademiska Ridklubb) i Linköping.

    Läs mer: www.gars.nu

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.