Ett slag mot Göteborg som studentstad

Spionens chefredaktör Lina SöderströmMed bara två månader kvar till årsskiftet fick Studentradion K103 veta att Göteborgs universitet drar in det ekonomiska stödet för nästa år. Det innebär sannolikt dödsstöten för radion, som har funnits 32 år i Göteborgs studentvärld.

Att Göteborgs universitet väljer att inte fortsätta bidra ekonomiskt till Studentradion K103 är en sak. Men sättet man gör det på lämnar mycket övrigt att önska. Studentradion har haft ett ekonomiskt stöd från GU i minst femton års tid. Nu väljer universitetet att dra in bidraget på drygt 300 000 kronor, huvudparten av radions inkomster, och det med två månaders varsel.
På så kort tid är det svårt att trolla fram pengar för att klara sändningstillstånd, hyra och radio­chefens lön. Utan annan finansiering måste Student­radion K103 sannolikt lägga ner. Vilket innebär att Göteborg som enda större studentstad ­kommer att stå utan en studentradio.

Värdefull

Drygt 120 studenter från GU och Chalmers är aktiva i K103. Där träffar de dessutom elever från gymnasiet och från KY-utbildningar som kommer till Studenternas hus för att sända radio. K103 engagerar många studenter på journalistutbildningen som där får möjlighet att öva sig i sitt framtida yrke. K103 är också en del högstadie- och gymnasie­elevers första möte med högre utbildning när de rattar in just den frekvensen på närradion. "Jag brukade alltid lyssna på K103 när jag gick på högstadiet, för det var bra musik och för att det ­verkade häftigt att vara student" säger en student som Spionen har pratat med.

Förlust för Göteborg

Värdet av en radiokanal som K103 kan inte bara mätas i antalet lyssnare (som är ganska stort eftersom man sänder 43 timmar i veckan på närradions ­frekvens). Det handlar också om vad man som student kan ­förvänta sig av den stad man väljer att studera i. En studenttidning och en studentradio är något de flesta studentstäder med självaktning kan erbjuda. Om Studentradion K103 tvingas lägga ner kommer det därför att vara en förlust, inte bara för lyssnarna och de aktiva på radion utan för Göteborg som studentstad.

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.