Dags att prata med studenttidningarna!

jan-bjorklund-csn-chalmers-demonstration
Jan Björklund vänder studentmedierna ryggen.

Under hösten fick Sverige en ny ansvarig minister för forskning och högre utbildning. Utbildningsminister Jan Björklund sköter nu samtliga utbildningsfrågor, från förskola till universitet. Samtidigt fungerar han som vice statsminister. Redan från början väcktes farhågor om att det kanske var ett för stort ansvarsområde för en enda person.

Utbildningsfrågorna har trots allt varit uppdelade på två ministrar under hela den tidigare mandatperioden. Dessutom har Jan Björklund aldrig varit känd för sitt intresse för högre utbildning, utan nästan uteslutande drivit grundskolefrågor. När han tillträdde tyckte Spionen därför att det var intressant att intervjua den person som är ytterst ansvarig för den högre utbildningen.

Ingen har lyckats

Under hösten har vi försökt få till en intervju med Jan Björklund. Det har även Spionens motsvarigheter i Lund, Uppsala och Stockholm – Lundagård, Ergo och Gaudeamus gjort. Men ingen av oss har lyckats. Först hoppades vi få träffa honom när han ändå var på besök vid lärosätet, något som har gått bra när hans företrädare varit här. När det inte gick bad vi om en telefonintervju. Men inte heller det hade han tid med. Gaudeamus är den tidning som har nått längst. Med en e-postintervju. Intervjun byggde dock på svar från Björklunds pressekreterare Eva-Marie Byberg, och flera frågor lämnades obesvarade.

När Spionen frågar Eva-Marie Byberg varför det har varit så svårt att komma i kontakt med ministern får vi svaret att ministerns "späckade schema" har gjort att "en del intervjuer av icke dagsaktuell karaktär har fått stå tillbaka under hösten". Jan Björklund har alltså varit alltför upptagen för att svara på frågor som berör Sveriges studenter. Som berör er, våra läsare. Och det hela hösten. Att frågorna inte skulle vara av dagsaktuell karaktär är dessutom struntprat. En av de saker som ministern inte har haft tid att diskutera är den högst aktuella debatten om CSN:s återbetalningskrav till teknologer och naturvetare. (Det kan i det här sammanhanget nämnas att det inte bara är tidningarna som inte har fått något besked från Jan Björklund i den här frågan. Som ni kan läsa i artikeln på sidan fyra i det här numret av Spionen väntar även CSN på svar, och under tiden får studenter låna pengar eller använda sig av sina besparingar för att klara de återbetalningskrav de fått trots att de studerat heltid.)

Fick stark kritik

Att den ansvarige ministern inte tycker att det är viktigt att uttala sig i landets studentmedia är en attityd som vi tyvärr ibland stöter på. Nu är det tack och lov ett antal år sedan det hände. Den senaste ministern med ansvar för forskning och högre utbildning som uttalat motsatte sig intervjuer i tidningar som Spionen eller Lundagård var Thomas Östros. Han fick stark kritik, som ledde till att han ändrade inställning.

Det som den nuvarande utbildningsministern bör komma ihåg är att Spionen har 40 000 läsare. Tillsammans kommer Spionen, Lundagård, Ergo och Gaudeamus ut till minst 145 000 studenter vid Sveriges fyra största lärosäten. Det är ingen liten grupp. Det är ingen oviktig grupp. Det är 145 000 personer som varje år belånar sig upp över öronen för att skaffa sig en utbildning. Det är 145 000 personer som tycker att det är viktigt att utbildningen håller en bra kvalitet, att det är möjligt att få en anställning efter studierna, hur stort studiemedlet är, hur bra lärarna är på att undervisa, om det finns platser på forskarutbildningen och hur ofta man träffar sina lärare under en arbetsvecka. Frågor som alla ligger på utbildningsministerns bord. Vi får hoppas att Jan Björklund tänker på det, och att 2011 blir ett bättre år när det gäller utbildningsministerns medverkan i landets studentmedia.
Med den förhoppningen önskar Spionens redaktion er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år.

lina söderström
chefredaktör

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.