Foto: Violetta Kovacka.

Slocknad kärlek

Ett nytt läsår är i full gång. För vissa kanske ett allra sista och för andra det allra första. Några har precis kuggat sin första tenta och andra har gått segrande ur drabbningen. Efter att nu ha jobbat med några nummer av Spionen inser jag hur lätt det var att vara den där lyckligt ovetande studenten.

Ovetande om att vara en siffra i den budget institutionen gjorde allt för att uppnå – genom att se till att du tar dina poäng. Att du som student alltid har ett eget ansvar om att uppdatera dig om vad som gäller när det kommer till tentamensregler, att se till att veta vad du kan bli avstängd och varnad för och var du i så fall vänder dig. 

Det låter väl inte mer än rimligt. Men visst känns det inte så när du är mitt i att styra upp en go AW eller quizkväll hemma hos en av dina nya kursare? Och visst känns det heller inte när du skyndar iväg till en föreläsning efter att precis ha bekantat dig med begreppet akademisk kvart? Där sitter du och funderar över när dina föräldrar kan köra upp/ner/hit din cykel som står kvar i garaget där du fortfarande är folkbokförd. 

Du har enmassa annat att tänka på också. Bostad, träningskort, matlådor, nya förälskelser, få pengar att räcka, kanske på att skaffa ett jobb vid sidan av studierna, komma undan så billigt som möjligt med kurslitteraturen. Det är mycket. 
Men du kännerdig inte som statistik. Visst finns även du som inte känner igen dig i den här bilden av vad en student kan vara. Du som redan har en bostad, familj, inte tar lån och sedan länge fått din cykel hemkörd till Risåsgatan från Värnamo. Javisst. Men funderar ens du på hur ett universitet är uppbyggt och vad du som student har för – låt mig förenkla det något: roll, i den? 

Utbildning kostar pengar. Men för ett lärosäte är perspektivet omvänt: Du kostar pengar. Kanske är det också väl att du inte rusar in i denna karusell helt nykter. Att du är lite yr och överväldigad av allt som finns och att du ser fram emot att lära dig något, att bli något. För det är väl som med förälskelser i stort. Vore vi inte blinda för allt som också är fel, hade vi aldrig gett någon en chans och valt den där succesiva, kompromissvänliga tillvänjningen som faktiskt kan komma att bli något riktigt bra. 

Det är dock viktiga saker du behöver känna till som student, så vänta inte för länge med att ta reda på vad som gäller. En förälskelse går, enligt experter, över efter ett och ett halvt, två år. Och då har du nästan redan en kandidat. 

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.