Chefredaktör Lina Söderström

2014 – ett händelserikt år

Nu är 2014 snart slut och det har blivit dags att summera året som gått. För att friska upp mitt minne gick jag tillbaka och läste de nummer av Spionen som vi gett ut under det senaste året. Och jag kan konstatera att det har varit ett händelserikt år för Spionen, och för Göteborgs kårvärld.  

För precis ett år sedan skrev jag en ledare om juristkursen Kerai. Den ledaren, i kombination med artikeln på nyhetsplats, genererade en läsarstorm utan dess like i Spionens historia. Inte ens de tecknade könsorganen på framsidan av Spionens sexnummer härom året resulterade i lika många upprörda kommentarer. Många av kommentarerna var kritiska, andra tacksamma. Men ingen som läste dem kunde tvivla på att de berörde ett känsligt ämne.

Under året har frågan om Kerai och dess efterverkningar i allra högsta grad satt sina spår, både i Spionens rapportering och kårernas verksamhet. För kårernas del har den konflikt som uppstod varit en av anledningarna till att en kår nu lämnat samarbetet Göteborgs universitets studentkårer.
I denna konflikt har Spionen blivit anklagad både för att bedriva kampanjjournalistik och för att gå GUS ärenden. Om detta kan jag säga att, nej, vi har inte ett särskilt horn i sidan till Handelshögskolan eller juridiska institutionen. Däremot är det vårt jobb att uppmärksamma kurser där studenter rapporterar att de mår dåligt.
Och nej, vi går inte GUS ärenden. Tonläget mellan kårerna har stundvis varit både högt och rått, och jag anser att båda sidor begått misstag i konflikten. Däremot kan jag, som har varit chefredaktör för Spionen i tio år (man brukar säga att det normala kårminnet är två år), se ett värde i att kårerna samarbetar, och beklaga hur både kårerna och universitetsledningen hanterat splittringen.

Men det här Spionenåret har inte bara handlat om kårerna. Vi har haft teman om studenträtt, genus, hälsa, böcker och nördar. Vi har skrivit om studenter som mår dåligt, ja till och med blivit skadade på utbildningen, om studenter som tagit viktiga intitiativ, om utbildningar som inte hållit måttet och om de flyttade mikrovågsugnarna på Pedagogen. Vi har haft fördjupande reportage om scenskräck, ordet ”hen” och valfrihetens vånda. Vi har porträtterat många före detta studenter och bjudit på tävlingar, quiz och kultur.  

Om det har varit ett turbulent år i Göteborgs kårvärld har det även varit det i rikspolitiken. Spionen har under året rapporterat om partiernas vallöften till studenter, och särskilt tryckt på den viktiga frågan att även studenter måste kunna blir sjuka utan att vara rädda för att förlora sin inkomst.
Till våren väntar ett nytt val, och vad som händer då återstår att se. Vi ser fram emot året som kommer, och önskar er alla en god jul och ett riktigt gott nytt år!

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.