En månad fylld med välkända repriser

December är traditionernas tid. Så även på Spionen. Men medan andra dammar av julpyntet, hänger upp den kantstötta julstjärnan och trallar med i välbekanta julsånger gör vi på Spionen återbesök i redan väl omskrivet land och rapporterar om väglöss, studenter som mår dåligt – och juristkursen Kerai.

Att vägglöss är en plåga som drabbar många studenter är inget nytt, men dessvärre ett växande problem. I det här numret har vi träffat studenten Anja, vars hem invaderades av de blodsugande parasiterna. Eftersom Anja har en bostadsrätt fick hon själv stå för en stor del av saneringen. En hög kostnad för en student.

Men även om du bor i hyresrätt kan du få problem. Vi går igenom vad du kan göra för att minska risken att råka ekonomiskt illa ut ifall lössen skulle flytta in i ditt hem.

Något annat som studenter kan drabbas av är stressrelaterade problem på grund av studierna. Många studenter söker sig till Akademihälsan för att få hjälp. I Akademihälsans rapporter kan man se vilka utbildningar som är överrepresenterade, och var den psykiska ohälsan har ökat mest sedan förra året.

I år är det lärarstudenterna som står för den mest dramatiska ökningen. Förklaringen? Kanske de stora förändringarna på lärar­programmet de senaste åren, föreslår en av Akademihälsans psykologer.

En annan utbildning som ändrats och ändrats men trots det ändå inte tycks komma tillrätta med sina problem är kursen Kerai, tidigare Civilrätt II, på juristutbildningen. Spionen har rapporterat om kursen upprepade gånger, inte minst på grund av de många anmälningar som riktats mot den under åren.

Nu är det dags igen, kursen har återigen anmälts för att bryta mot studiereglerna. Precis som tidigare vittnar studenterna om ett svåröverskådligt upplägg, omöjliga examinationsformer och orimliga krav. Från institutionens sida svarar man med att avslå anmälan med hjälp av hårklyverier.

Att juridiska institutionen inte förmår lösa sina problem på egen hand är uppenbart för de flesta. Frågan är vad GU:s ledning tänker göra åt ­saken?

Slutligen hoppas jag att riktigt många av er hittar fram till det här numret av Spionen, trots att det kommer ut som e-tidning med endast en begränsad upplaga på papper. I februari är vi tillbaka med hela upplagan som papperstidning igen.

Och om ni vet något som vi borde skriva om, har några önskemål om teman, eller kommer på ett reportage som vi bara måste skriva, är ni varmt välkomna att höra av er till oss.

Jag önskar er alla en riktigt god jul, och en förhoppningsvis ledig julhelg.

LINA SÖDERSTRÖM, CHEFREDAKTÖR SPIONEN

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.