Foto: Eldin Hasic.

"Presidentvalet är ännu jämnare än valexperterna förutsåg"

Den 3 november 2020 är förbi och mycket tyder på att antalet röster har slagit 1908 års rekord i valdeltagande i det amerikanska valet. I skrivande stund är det för tidigt att avgöra en vinnare i presidentvalet, det är ännu jämnare än valexperterna förutsåg.

Vid en jämförelse med förra presidentvalet har det varit oerhört mycket mer spännande och jämnare. Frågorna har varit många och snart får vi förhoppningsvis svar. Har opinionsinstituten lärt sig av sina felbedömningar från 2016? Har partierna lyckats mobilisera sina väljare att rösta trots en ökad smittspridning av covid-19 i USA? Kommer vinnaren lyckas ena folket mot bakgrund av den ökade polariseringen? Utmaningarna är många för vinnaren i presidentvalet. 

På grund av det stora antalet poströster och förtidsröster så kan ett slutgiltigt valresultat dröja flera dagar, inte minst i viktiga vågmästarstater som Pennsylvania. Inte heller senatsvalet är avgjort och valexperter vågar inte utlysa ett parti som vinnare där heller. Mycket tyder dock på att demokraterna behåller sin majoritet i representanthuset. Det blir ett utdraget val och det kommer vi givetvis att följa.

Det har minst sagt varit ett spännande val under ett minst sagt ovanligt år. Fick du mersmak för utrikespolitik? Bli medlem i Utrikespolitiska Föreningen i Göteborg och följ oss på sociala medier. På återseende!

Matilda Ilander
Ordförande Utrikespolitiska föreningen i Göteborg

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.