Utrikespolitiska föreningen i Göteborgs håller digital valvaka i Spionens sociala kanaler

Utrikespolitiska Föreningen i Göteborg är en partipolitiskt och religiöst obunden förening som jobbar för att sprida kunskap och skapa diskussion om utrikespolitiska frågor genom att arrangera föreläsningar, debatter, filmer, studieresor och publicera Utblick Magazine samt Radio Utblick. Vi är en del av Utrikespolitiska förbundet Sverige och är en av 11 utrikespolitiska föreningar runt om i Sverige, från Umeå i norr till Malmö i söder.

Vi vill vara ett forum där människor från olika utbildningar, nationaliteter och intressen kan mötas och diskutera aktuella ämnen tillsammans och kunna bredda sina kunskaper om internationella och globala frågor, men också om andra kulturer, religioner och politiska system. 

Det amerikanska presidentvalet 2020 beskrivs ofta av båda sidor som historiskt och avgörande för det framtida USA. Det har helt klart varit en annorlunda presidentperiod med högljudda protester mot presidenten och minst lika högljudda supportrar för den förda politiken. Inte minst i år har varit ett speciellt år i världen och definitivt i USA: landsomfattande protester för Black Lives Matter-rörelsen i maj och juni som spred sig som en löpeld över Västvärlden, ett rekordsnabbt godkännande av en ny domare i Högsta domstolen som skedde bara dagar innan presidentvalet och framförallt en global pandemi som har dödat 1,2 miljoner människor varav 231 000 bara i USA.

Hur ska USA gå vidare efter det? Kommer nya oroligheter att uppstå? Hur kommer presidentkandidaterna svara på valresultatet? Presidentvalet har också betydelse för Sverige. President Trump har tidigare hotat med handelstullar på europeiska varor, däribland svenska bilar. Kommer detta att förverkligas och hur skulle det påverka Sverige? Kommer USA att återgå till Parisavtalet och föra en hållbar klimatpolitik? Kommer de att värna om sina allierade i Europa eller fortsätta att ifrågasätta värdet av det transatlantiska partnerskapet?

Ikväll kommer vi att följa rösträkningen som med all sannolikhet kommer att sträcka sig över flera dagar om inte veckor, men också prata om hur det amerikanska politiska systemet är organiserat som skiljer sig markant från det svenska. Utöver medias bevakning av presidentvalet ska vi också hålla koll på senats- och kongressvalet. Kommer valresultatet från 2018 att slås med ännu fler kvinnor som väljs in eller blir omvalda? Hur kommer fördelningen av platser att se ut mellan partierna? Det här blir en lång och spännande natt.

Matilda Ilander
Ordförande Utrikespolitiska Föreningen i Göteborg

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.