”Det får man väl inte säga i den här jävla världen”

När en av mina lärare uttryckte att den förväntade sig att vi skulle studera åtta timmar per dag med motiveringen “Detta är en heltidssysselsättning!” aktiverades mina dramatiska drag och min allmänna skepsis till världsalltet växte till ohälsosamma proportioner. Att representanter för universitetet hänvisar till åttatimmarsdagen, en gammal slaggprodukt från sjuttiotalet, som att den vore synonym med en heltidssysselsättning gör mig tveksam till slutsatser i allmänhet.   

Det är fan ledsamt att trots att rapporterna om de mer eller mindre uteslutet positiva effekterna med arbetstidsförkortningar duggar tätt, tycks oviljan att släppa åttatimmarssargen vara konstant. Även bland vissa av de som lever och verkar inom universitetet. Det är inte direkt en “jorden är rund”-uppdatering av vår världsbild det är frågan om. Bara lite vanlig hederlig arbetskritik.   

Det finns inga samhällsekonomiska skäl till att vi behöver arbeta så mycket som vi gör – det räcker med att höja skatterna för att kunna ta större tuggor av fritidskakan. Vi behöver därför inte heller representanter för universitetet som får oss att tro att livet under och efter studierna måste organiseras i enlighet med åttatimmarsdagen. Den är bara en del av näringslivets tillväxtagenda. För vet ni vad? Vi behöver inte heller skapa tillväxt. Men det får man väl inte säga i den här jävla världen.

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.