"En takterass är det finaste du kan äga här i Hanoi"


Om tre veckor befinner jag mig istället i Mexico City. Jag, som brukar ägna mina kvällar åt skogspromenader och lätt känner mig instängd om jag på en vecka inte får se horisonten, har alltså frivilligt valt att bosätta mig i två av världens mest befolkade platser.

Jag ifrågasätter ibland mitt val. Jag föddes i Lerum men växte upp i Lidköping, vilket jag då tyckte var en alldeles för liten stad. När jag ville engagera mig politiskt fanns det egentligen bara ett ungdomsförbund med regelbunden aktivitet. Det fanns två vegetarianer på hela min gymnasieskola. Jag flyttade egentligen så snabbt jag bara kunde därifrån. De som blev kvar jobbar på förskola eller som butiksbiträden. Någon sitter på macken och säljer snus. Det var inget liv som lockade mig.

När jag kom till Göteborg och började studera samhällsvetenskap på universitetet började jag dock intressera mig för småstaden på ett annat sätt. Innan dess hade jag aldrig tagit utarmningen av glesbygden på särskilt stort allvar men nu började jag plötsligt att förstå de ekonomiska processer som låg bakom det faktum att sjukhuset i Lidköping är nedläggningshotat. Samma process, utifrån samma rationalitet, samma effektivitetskrav, pågår i Vietnam. Att öka produktiviteten för att kunna exportera mera är den kommunistiska regeringens främsta mål. Urbaniseringen driver på den ekonomiska utvecklingen i landet. Landsbygden gör det inte. Så vi samlas här i metropolerna, vi trängs och vi andas in avgaserna.

Det är samlingen som gör att jag kommer hit. Att åka runt från stad till stad för att hitta någon som kan berätta för mig om ett specifikt ämne skulle vara enormt tidskrävande och därmed omöjligt inom mina budgetramar. Vi bosätter oss uppe i himlen istället för nere på jorden. Vi bygger högre för att konkurrera ut den som redan byggde högt. En takterass är det finaste du kan äga här i Hanoi. Sedan delar vi upp oss. Jag sitter här på min veganska restaurang och dricker smoothies med chiafrön. I ett annat område serveras det bara traditionell nudelsoppa med biff. Inatt åker jag härifrån.

Jag tar nattåget söderut, till en lugnare plats.

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.