Om Erasmus av Rotterdams galna värld

Jag tar mig uppför trappan där Martinas tyske rumskompis Chris välkomnar mig iklädd ett par kaninöron. Dörren står öppen, jag följer kaninen och kliver in. Rakt in i Erasmus av Rotterdams galna värld. Färgglada girlanger, maskerad och avslagen öl. Gränslös kärlek, billig grogg och språkförbistrat bröl. Jo, jag vet. Den ena efter den andra klichén kan checkas av. Men där och då händer faktiskt något som inte ska underskattas.

Somliga skulle kalla det kosmopolitanism. För i möten över gränserna vittrar nationella stereotyper stadigt sönder. Vi sitter alla i samma båt, där i den trånga lägenheten. Vi kommunicerar, trots vitt skilda indoeuropeiska modersmål. I vår olikhet formar vi en ny gemensam övernationell identitet. Och jag minns att det var i det ögonblicket som jag på allvar förstod fredsdimensionen av det europeiska samarbetet. Mitt ursprung, min födelseplats, färgen på min födelsestats flagga. Fullständigt irrelevant. Vi var européer, nej, ännu bättre, vi var mänskligheten, vi var världen, vi var barnen! Vi skulle ändra historiens gång! Freeed på jorden!  

Dagen efter vaknar jag upp på en för kort soffa med sådan skam som bara alkohol och grandiost präktiga studentfester kan framkalla. Jag var knappast kvar i Erasmus av Rotterdams galna värld. Men någonting förändrades under den där vistelsen i Madrid och jag kom hem allt mer oförstående inför kursare som valde att inte utnyttja möjligheten till utbytesstudier. Det är gratis. Plus att man får ett saftigt stipendium av EU. Ända var jag en av få på lärarlinjen som tog chansen. Helt oförståeligt. Vi är idag tre miljoner som fått ta del av Erasmus-projektet. Få av oss ångrar det. Kanske är de europeiska utbytesprogrammen ett minne blott om bara ett par månader?

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.