När vi vaknade upp i måndags hade vi ingen aning om var vi skulle börja

Med växande panik kastade vi oss upp efter att soluppgången vid sex-tiden och började gå på jakt efter byns marknad. Vi insåg då snart att skapa kontakter inte skulle bli något problem. Jag vet inte exakt hur många som bor i byn men tillräckligt få för att två nya personer, särskilt om en av dem är 1,8 meter lång, har blont hår och pratar ett främmande språk, ska väcka stor uppmärksamhet. Inbjudningarna för att äta middag, lunch eller dricka te började trilla in och kalendern är nu full. Igår var vi på bröllop. Ingången var dekorerad med lila och vita tygblommor och bruden stod där i sina vita klänning tillsammans med sin närmsta familj för att välkomna gästerna. Borden var fyllda med mat. Fågelägg, räkor, bittermelon, fem olika sorters kött och lilafärgade riskakor insvepta i bananblad. Brudparet gick runt till varje bord för att skåla med gästerna. Bara denna procedur måste ha tagit kring en timme med tanke på det stora antalet gäster som hade samlats.

Det började snabbt urarta och fler och fler överförfriskade män, för att inte säga gubbar, kom fram till vårt bord och ville skåla eller ha ett foto tillsammans med västerlänningen, det vill säga mig. Först då märkte vi att alla kvinnor som varit i festlokalen plötsligt var borta. Jag blev indragen i en grupp av män som tyckte att min kropp, mitt vita skinn och mitt blonda hår, var det roligaste dem hade sett. Först efter att Thao lyckats samla ihop en grupp av tjejer som fick tränga sig fram och bokstavligt dra mig ut ur folksamlingen kunde jag komma loss. Inte förrän vi satt i säkerhet och drack te fick jag översatt till engelska vad de unga kvinnorna vid vårt bord redan i början av festen sagt till Thao. Att vi borde skynda oss att äta. Att det här blev en farlig plats för kvinnor i alla åldrar efter att männen börjat dricka. Detta är dessvärre inte heller en platsspecifik historia utan statistiskt belagda fakta som gäller i hela världen, även i Sverige. Alkohol och män kan innebär fara för kvinnor. Efter detta kommer jag framöver njuta av att dricka te hemma hos mödrar och farmödrar.

Nästa vecka kommer jag vara fylld av fantastiska historier.

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.