Bilden av jaget

“Är du sån som speglar dig mycket?” sa någon lite nedlåtande till mig när jag nämnde spegelfrånvaron. Öh. Inte vet jag. Kanske. 

Allvarligt talat. Direkt ringer varningsklockor, hur ofräscht det är av personen i fråga att kommentera ämnet med arrogant ton. Delvis är det ganska skönt att slippa den fysiska speglingen. Krävande nog som det är att i den konstnärliga praktiken ständigt vända och vrida, problematisera. Och just spegla. I bildskapandet blir speglingar uttryckets kärna.  

Samtidigt kallar verkligheten på mig och det föreligger något oerhört patriarkalt att en, speciellt som kvinna, inte tillåts äga relationen till sitt eget yttre utan att dömas. Vara naturligt snygg utan smink och speglingsbehov. Det är status det!

Det är så trött att både män och kvinnor ställer upp på att kvinnor inte får lov att bara vara människa. Om vi ändå anammar att vara normativt kvinnliga i form av smink och annat (jag är en av dem) är det ju orimligt att det ska leda till smutskastning. Detta försvårar varje dag min... Ja. Existens.

Låt oss därför påminnas om den trista verkligheten att kvinnoförtrycket nästlar sig in överallt hela tiden. 

Nu råkar jag vara en kvinna som inte är ett dugg intresserad av det konstruerade, icke verklighetsförankrade begreppet ”naturligt vacker”. Jag finner det inte tillfredsställande att låtsas vara ospeglad och osminkad när jag lagt 30 min på toners, mjukgörande krämer, BB creams, CC creams, serum, foundation och puder.

Till den som ifrågasätter mitt och andras behov av spegla sig ges härmed ett råd. Vänd blicken mot dig själv. Fokusera på ditt inre noga och länge. Titta bakom det du ser, ta hand om dig och låt andra vara som de är. 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.