Avslut och nystart

Strax innan jul konstaterade Konstnärsnämnden i en rapport att konstnärer tjänar mindre än befolkningen i övrigt. Särskilt bildkonstnärer och fotografer som har de lägsta inkomsterna. Det är väl själva fan att männen är där pengarna finns och inte är det längre inom kulturen. Inte nog med det är just jag en av dessa kvinnor som utbildar mig till det yrket som enligt konstnärsnämnden ger lägst lön. Terminen avlutades således med en käftsmäll.  

Men så vakande jag årets första morgon 2017 och såg jag K special avsnittet: Marie-Louise Ekmans utflykter. Kvinnan har varit verksam sedan 1960-talet inom måleri, scenografi, film. Dessutom har hon varit chef på Dramaten och rektor på Kungliga Konsthögskolan. Imponerande såklart men mest av allt är hon en inspirerande person på grund av sin drift.

I filmen pratar Ekman om sitt konstnärskap och vi får följa med in i hennes ateljé. Det varvas med tillbakablickar på hennes karriär men också barndomen. En slipper den trötta, annars vanliga kvinnoskildringen ”sen var hon gift med den, fick barn med den…” Istället visas ett porträtt av en person och personens konstnärliga verksamhet. 

Jag visste såklart innan Konstnärsnämndens rapport att både konstnärer och kvinnor är underbetalda. Det är min verklighet att jag tillhör bägge grupper. Ofta känns det trist såklart men inte idag. Tack Marie-Louise Ekman för att du påminde mig om att det mest av allt är fullständigt fantastiskt!

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.