Lova dig själv att putsa själen 2017

När årets sista klockslag snabbt närmar sig skickar många av oss ett strängt ögonkast på året som gått. Många av oss drar in magen framför spegeln och fantiserar tyst om att varaögonmagneter på stranden nästa år. Många tänker plötsligt att tandraden ju ser väldigt kaffefärgad ut bakom det kritvita tandkrämslöddret. 

Kanske är det slitet att säga, men många av oss tror att ju snyggare yta vi presenterar för världen, desto göttigare kommer vår inre känsla att bli. Därför försöker vi lova att göra vårt framtida yttre en tjänst. Förvånansvärt få tycks lova sig själva att söka upp en PT för själen.

Många kommer nog minnas jordbävningarna i det politiska landskapet, sommarens apokélyps eller Bowies himlafärd. Men jag kommer alltid att minnas 2016 som året då jag prövade på psykoterapi. Alla psykologstudenter måste ju själva gå hos en psykolog i 40 timmar – psykologprogrammets kanske mest omtvistade 1,5 högskolepoäng. 

Vissa menar att egenterapin är en lyx och ett slöseri med universitetets cash. Andra tycker det är ett oacceptabelt tvång att sätta studenter i en stol där de förväntas blottlägga sig själva för en främling som hummar instämmande. 

Sen har vi oss som får precis den kalejdoskopiskt knastrande, kraftfulla upplevelse som det är tänkt – vi som får uppleva hur mäktig psykoterapi kan vara i händerna på en empatisk, skärpt och själsligt vältränad terapeut. För detta finns många metaforer, men här är min favorit: terapeuten är en guide, någon som håller facklan och leder en på äventyr till de mindre välbesökta sevärdheterna inuti en själv. 

Tack vare det äventyret har jag fått en förhöjd aptit på livet, mer intensivt genuina relationer till andra, större mod och fräsigare energi till att fylla livet med allt jag gillar. Framför allt kan jag slappna av mer i mig själv, och sluta ödsla kraft på att försöka visa upp bara sidorna av mig själv som jag tycker om. 

Nu förstår jag att den sanna viljan att göra sitt framtida yttre en tjänst, den kommer inifrån. Inte tvärtom. När du står i fyrverkeriernas sken önskar jag att en liknande insikt sprakar till liv djupt inuti dig, så här är min rekommendation:  

När du för läpparna mot champagneglaset och sköljer ner din sista snitt innan midnatt, lova dig själv att ge själens insida en glänsande vaxning 2017. Av vad det verkar kommer vi nog alla behöva ett stöttåligt psyke mer än en rutig mage under nästa år, eller vad tror du?

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.