Motivera dig till studier med Nobel-prisad kunskap

Jag vågar inte gissa om Alfred Nobel underkände psykologi som vetenskapsgren eller om han bara dissade psykoanalys. Något pris i psykologi blev det då inte. När psykologer väl vinner nobelpris, är det i regel hittepå-priset i ekonomi till Alfred Nobels minne.* Och då i regel för forskning som visar att vi människor inte är så rationella som våra fina ekonomiska teorier killgissar att vi är, långt ifrån.

Många minns säkert Daniel Kahnemans bok Att tänka snabbt och långsamt. Dess centrala ta hem-budskap är: Logiskt tänkande är ansträngande, så vi höftar oss fram för att spara på krafterna. Med fiffiga experiment hittade forskarna bakom denna nobelprisade kunskap en spännande psykologisk princip (håll i er nu): det är tråkigare att förlora 100 kronor, än vad det är roligt att vinna 100 kronor.

Varför är det så märkvärdigt? Jo, vi människor är nämligen mycket mer motiverade att undvika säkra förluster än vi är motiverade att chansa på möjliga vinster.

Låt oss se hur vi kan göra krut av denna explosiva vetenskap för att motivera oss till studier. Kontakta ditt logiska tänkande och titta på exemplet ovan. Hur många tror du kommer göra mikroövningar på fritiden? Hur många tror du kommer att överanstränga sig för att inte kugga de examinerande momenten? Och hur motiverar du bäst dig själv – genom att avvärja misslyckanden eller att eftersträva framgångar?

* Undantaget är Tranströmer, som ju var psykolog, men extraknäckte 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.