Tankefällor i hagelstorm

Ju längre in i fallet jag kommer, desto svårare får jag att behålla styrfart i mina egna tankar. Fumlande rotar jag mentalt i min psykologiska verktygslåda, som känns allt tommare för varje minut som går. Då kommer haglet som fäller hela illusionen. Efter att ha stirrat ner i golvet ett tag möter hen plötsligt min blick med sina stora bärnstensfärgade ögon och frågar förtvivlat: Är det här normalt?

De högre hjärnfunktioner som ännu inte kraschat slår på sirenerna och kraxar: It's a trap! Tyst ber jag universum om en replik i present som desarmerar situationen. Men det är för sent, och jag klarar inte av att hålla masken längre.

Rollspelet är slut. Inuti mig själv hör jag ett dånande knak – ljudet av mitt sprickande ego när jag med ljusets hastighet rör mig från andra gradens okunnighet (okunskap om min egen okunskap) till första gradens okunnighet (medveten inkompetens). Psykologprogrammet är en ökänt baktung utbildning. Med det menar jag att vi ägnar ett par goda år att dansa i cirklar runt psykologstolen – vi granskar den ur olika perspektiv, problematiserar och kontextualiserar, tills den är närapå radioaktiv av förväntansångest.

Att sitta i den stolen och känna sig svulten på kunskap är allt annat än en behaglig upplevelse. Men det är ändå något av ett välkommet problem, eftersom det trots allt ökar aptiten på de kommande 800 dagarnas kolossala kunskapsbuffé. 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.