"Kanske är det lite som pest eller kolera?"

21:45


Jag sitter nu på valvakan och CNN rapporterar direkt på storskärm i aulan på institutionen för globala studier. Trump gick förut ut med att han tänker stämma vallokaler för fusk och det tycks fortfarande oklart om han överhuvudtaget kommer att acceptera valresultatet ifall det för honom blir ett negativt utfall. Som en rad i Trumps provocerande uttalanden kan detta inte anses vara långt mer extremt än mycket annat men jag tycker ändå att det är talande för den politik han för.

Valsystemet i USA har blivit skarpt kritiserat och ifrågasatt från många håll även under andra val men under denna valkampanj har misstron mot systemet som helhet snarare spelat huvudrollen än vad det varit en svag röst från de politiska ytterkanterna. Det amerikanska Arendt-institutet varnar för Trump som en högerextrem fascistisk ledare som använder människors frustration över politikernas lögner för att skapa en alternativ, falsk världsbild. Mexikanska immigrantarbetar målas ut som anledningen till arbetarfamiljers ekonomiska nederlag och både forskare och etablerade medier blir porträtterade som korrupta lögnare. Med tanke på de skandaler som omsusat Clinton är det inte konstigt att många känner sig svikna av den politiska eliten och ikväll kommer vi nog få se många röster som läggs snarare i protest över ett illegitimt valsystem än på grund av att en tycker Trump är en fullfjädrad kandidat.

Demokratin är definitivt värd att ifrågasätta. Flera gånger har den kandidat som fått flest individuella röster ändå inte vunnit valet på grund av systemet med elektorer. Dessutom är valdeltagandet chockerande lågt i jämförelse med många andra demokratiska stater. Som tur är har vi både kanelbullar och enorma mängder kaffe till hands och jag gläds åt att kunna diskutera valet med andra studenter, doktorander och forskare här på globala institutionen som alla har spännande kommentarer. 

 

18:00


På vägen hem från jobbet blippar Omni-appen till och meddelar mig att opinionsexperten Nate Silver bedömer det till 71 procents sannolikhet att Hillary Clinton tar hem segern i kvällens val. Själv har jag ingen aning om vem han är eller hur mycket en ska lita på ett sådant uttalande men tydligen lyckades han väl med tippandet i förra valet så visst kan det ligga något i vad han säger.

Jag fortsätter att kolla på hur kandidaterna ställer sig till frågor som är relevanta för oss som studenter. Om nu Hillary blir president kan många av de som har stora skulder på grund av studielån räkna med en viss lättnad. Det handlar dock inte alls om några bidrag, som i Sverige, och hon anser fortfarande att statliga colleges ska ta ut undervisningsavgifter, om än i en något mindre utsträckning än vad som sker idag. Trump vägrade länge ge ett svar i debatten om studieskulder men lade sedan fram ett förslag för en avskrivning av studielån efter en viss tid.

Denna gången förvånar han mig och har satt gränsen för avskrivning till efter 15 års återbetalning, medan Clinton stannar vid nuvarande 20 år innan lånen stryks. Vi kan dock se att vem som än väljer valet lär situationen för studenter från ekonomiskt svaga förhållanden är fortsatt mycket svår. Att söka stipendier blir för många den enda vägen in på universitetet.

Jag känner mig tacksam för att själv ha privilegiet att få ”betalt” för att jag studerar. Att dessutom ha en grym studentkår som fixar en valvaka och att universitetet ställer upp och låter oss låna deras lokaler hela natten - det är respekt! Jag planerar nu att sova någon timme för att orka med vakan inatt. Att dygna utan kompensation har jag blivit för gammal för.

 

13:45

Människor har börjat röra sig mot vallokalerna och flera kända personligheter har redan lagt sin röst. Inte förrän klockan ett i natt stänger vallokalerna men redan nu börjar flera kommentatorer att spekulera i resultatet.

Själv håller jag mig ifrån dessa osäkra prognoser och fokuserar istället på att läsa mer om kandidaterna faktiskt tycker. Genom CNN:s ”matchmaker” (http://edition.cnn.com/interactive/2016/politics/candidates-general-election-matchmaker/) får en svara på en rad frågor för att se vilken kandidat som passar dig bäst. Som svensk kan en tycka att vissa av frågorna tycks ganska självklara. Debatten om marijuana, abort och om huruvida vi ska ha allmän sjukvård känns inte alls särskilt aktuell i Sverige men i USA är det stora skiljelinjer mellan kandidaterna.

ObamaCare, en allmän sjukförsäkring för alla amerikanska medborgare, symboliserar för många republikaner ett stort slöseri med statens pengar, till och med en illegitim stöld av skattebetalarnas pengar. Hillary Clinton vill dock försvara reformen och menar att USA, liksom majoriteten av världens rika länder, bör garantera sjukvård som en rättighet för medborgarna. Den enda gången som jag håller med Donald Trump är angående frihandelsavtal där han har en mer protektionistisk hållning och pekar på hur USA:s arbetarklass har blivit exploaterad av det globala kapitalet.

Gå in och gör testet själva! Då får du dessutom lära känna den tredje kandidaten Gary Johnson, en doldis som ställer upp för Libertarian Party. 

 

09:30

Än dröjer det några timmar innan de första vallokalerna ens öppnar i USA men valet lär ändå bli största samtalsämnet när jag snart kommer till skolan. För oss i Sverige har nedräkningen börjat och många av oss på Globala studier är förskräckta över hur jämt det är mellan Hillary Clinton och Donald Trump. Tre procent är inte en stor ledning mot någon som många av oss tycker verkar vara en maktgalen dåre.

Jag spenderade sommaren i Mexiko och kritiken mot Trump tycktes inte ha någon ände. Att bygga en mur mot den centralamerikanska gränsen kan tyckas vara idioti med tanke på hur den amerikanska ekonomin till stor del byggs upp av immigranternas billiga arbetskraft. En mexikansk vän sa till mig att det kanske var lika bra om han fick bygga den där muren: ”då skulle de välutbildade stanna här”. Det kan tyckas vara ett självklart val, särskilt för de latinos som faktiskt har rösträtt i USA, men det är dock viktigt att se det i ljuset av den rad av skandaler som Hillary varit föremål för, både under sin tid som first lady och efter det. Förutom att använda sin privata mail och orsaka nationella säkerhetsläckor misstänks även paret Clinton att ha använt sig av FBI för att komma åt uppgifter om sina politiska motståndare. Kanske är det lite som pest eller kolera?

Skönt är det att jag kan på gå Institutionen för globala studiers valvaka och slipper vakna upp ensam med resultatet och allt det för med sig. 

Bloggare: Elin Fondén som läser sista året på sin kandidat i Globala studier och är ordförande för Göteborgs socialdemokratiska högskoleförening, GSHF.

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.