I Danmark finns inget lagom

Danmark är ett intressant land som har tilldelats ett yngre syskons upproriska inställning till det mesta, till exempelvis Sverige. Danmark är inte lagom utan mer extrovert. Från den bitvis överdrivet sexuella reklamen på bussarna (erotikmässa, bröstplastik) till att Danskernes Parti delade ut pepparsprej, som sen visade sig vara hårspray, fast med etiketten ”asylspray” till kvinnor som uppmuntrades skydda sig mot valdtäkt från de asylsökande. Dansk Folkeparti var försiktigt positiva, andra partier tog dock avstånd till det mycket grova initiativet. Gränserna för vad som är okej flyttas fram. Köpenhamnarna slår ifrån sig och menar att det är sånt som de på Jylland håller på med.

Sverige utmålas bitvis som naiva och ett land som ägnar sig åt diskussioner kring ord som ”hen” och kvotering samt har tagit emot för många flyktingar. En dansk bekant menar att danskarna skrattar åt svenskarna och deras genushysteri. 

Men vi är inte bara roliga. En fd kollega till mig, tillika dansk, menar att Danmark har reformerat hela sitt betygssystem för att svenskarna tog alla platser på de danska eftertraktade universitetsutbildningarna, såsom läkarprogrammet. Jag faktakollar kollegan genom att googla runt och han har helt rätt. De har till och med ändrat kriterierna till många utbildningar såsom krav på att ha läst engelska C eftersom många svenskar saknar denna behörighet från gymnasiet. Tänk att de ändrade hela sitt betygssystem, bara för att kunna utestänga studenter från sin granne i öst?

Danskan är ett annat kapitel. Mina internationella kollegor som lärt sig danska är betydligt enklare att förstå än de infödda talarna. Uttalat är liksom renare. Danskarna har däremot svårt att först detta rena uttal. Istället svarar de på engelska - även i mataffären. Typiskt dryga Köpenhamnare, menar en kollega. Annars är Köpenhamn en fantastisk stad.

Om Jessica Eng:

Jessica Eng studerar vid Institutionen för globala studier och har under sommaren som gått skrivit krönikor för Spionen. Hon gör ett fellowship på FN i Köpenhamn där hon har praktik på UNICEF inom kommunikationsområdet. Jesica har tidigare bland annat läst pedagogik, konst och journalistik. Hon har ett stort intresse för utrikespolitik, främst rörande Sydostasien, hon gillar interaktiva konstutställningar samt säger sig vara beroende av ljudböcker och podcaster. Hon kommer att blogga om sin nuvarande situation, alltså om hur det är att vara i en internationell miljö.

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.