Foto: Eldin Hasic.

"Presidentvalet är ännu jämnare än valexperterna förutsåg"

Den 3 november 2020 är förbi och mycket tyder på att antalet röster har slagit 1908 års rekord i valdeltagande i det amerikanska valet. I skrivande stund är det för tidigt att avgöra en vinnare i presidentvalet, det är ännu jämnare än valexperterna förutsåg.

Utrikespolitiska föreningen i Göteborgs håller digital valvaka i Spionens sociala kanaler

Utrikespolitiska Föreningen i Göteborg är en partipolitiskt och religiöst obunden förening som jobbar för att sprida kunskap och skapa diskussion om utrikespolitiska frågor genom att arrangera föreläsningar, debatter, filmer, studieresor och publicera Utblick Magazine samt Radio Utblick. Vi är en del av Utrikespolitiska förbundet Sverige och är en av 11 utrikespolitiska föreningar runt om i Sverige, från Umeå i norr till Malmö i söder. 

This is how our brand will grow even stronger

August Schelin. Foto: Jacob Obstfeldter.

August Schelin is president of Handelshögskolan i Göteborgs studentkår, HHGS. He explains how the Student Union of Handels will grow towards their future ambitions of becoming even stronger as a brand. One decision is already stated - all communication will from now on be in English. 

I väntan på Valborg

Nora Myrne Widfors är ordförande för Göta studentkår. Foto: Tobias Karlsson.

Göta studentkårs ordförande Nora Myrne Widfors skriver om vad som händer på Göteborgs universitet nu och uppmanar dig som student att titta förbi på en kopp kaffe!

Att kasta sig ut

hass IMG 3787

Vi som reste med EnviroTravel 2017 är åter på svensk mark och intrycken och lärdomarna från Island börjar landa. Det var två fantastiskt roliga och lärorika veckor under vilka vi fick uppleva så mycket mer än jag kunnat drömma om!

Alltid två sidor av samma mynt

hass IMG 3787

Den oerhört roliga och intensiva veckan på Island är över och i skrivande stund åker vi färja hemåt. Vi visste redan innan att Island var ett föregångsland. 99,9 % av hushållen försörjs av förnybar energi och av den elektricitet som används på Island är ca 25 % är från geotermisk energi och ca 75 % från vattenkraft. Jag trodde att vi skulle komma till Island och bli överväldigade av hur långt före oss de är i energiomställningen som vårt hotade klimat kräver. Så blev det i viss utsträckning också, samtidigt som vi lärt oss att det alltid finns två sidor av samma mynt.

Vad kårengagemanget har gett mig

linaolofsson IMG 6041

Jag skulle vilja lyfta vinsterna med att engagera sig. Som heltidare ska du leda en hel organisation, du ska vara chef för anställda och se till att organisationens arbete går framåt. Du lär dig utveckla handlingsplaner, organisationsstruktur. Du lär dig också att argumentera, att leda en styrelse och att skriva handlingar och protokoll.

Reflektioner från förarsätet

Vi har i skrivande stund tillbringat fem heldagar på Island. Till tonerna av Monsters and Men har vi kört längs med Road 1. Naturen har skiftat mellan vulkankratrar, lavaområden täckta av enbart mossa, mineralfärgade berg och grönare områden med betande islandshästar och får. Vi har sett varma källor, upplevt geotermiska områden där svavellukten tränger sig in i bilen, karga bergsområden med snötäckta fjälltoppar, videung och lupiner som ramar in vägen. Vid mer än ett tillfälle har vi missat en avfart för att vi varit så distraherade av hur häpnadsväckande omgivningarna är.

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.