Kan rädslan besegra tekniken?

eikmanpiraterwebb
Pirater i nyheterna vecka 16 2009. Fyra män hade kapat MV Maersk Alabama. Fyra andra hade skapat en söktjänst. Fem av männen, Abdul Mohamed, Peter Sunde, Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm och Carl Lundström, var ännu i livet efter konfrontationer med USA:s styrkor.

 

 

Kommer domen mot The Pirate Bay att få vanliga studenter att sluta piratkopiera? Eller kommer den att leda till att fattiga kulturkonsumenter söker sig till säkrare fildelning, och finner sig i sällskap med barnporrmakare och andra ljusskygga existenser? frågar sig Spionens kulturdebattör Viktor Eikman.

Det var tio år sedan någon höjde ett ögonbryn vid tanken på att studenter i allmänhet bryter mot lagen. Tio år sedan internet förankrades i breda folklager och bekväma fildelningstjänster tog fart. Napster, startad 1999, fick den första uppmärksammade nedläggningen 2001, men en ung generation som insett möjligheterna fortsatte bara till andra verktyg. Nu kan det vara slut med det.

När vår "internetgeneration" föddes dröjde det år mellan premiären av en ny film och det att gemene man kunde spela in en flimrig kopia vid tjock-TV:n hemma. Ett hundratal nya långfilmer får numera plats på en hårddisk mindre än ett videoband, felfritt kopierade från andra sidan planeten, från främling till givmild främling. Människor delar med sig av naturen, men fri kultur är inte laglig.

Många kultur­arbetare anpassar sig till vår nya värld, där fantastisk teknik har tagit bort avstånd och knapphet. Övergödda stjärnor som Liza Marklund, Jan Guillou och Björn Ulvaeus skriker hellre i högan sky av rädsla för det nya, men även smarta artister som Tomas Alfredson ("Låt den rätte komma in") har försvarat det gamla sättet att belöna vanliga, okända arbetare i stora projekt.

I gratisboken Free Culture (2004) konstaterar juridikprofessorn Lawrence Lessig att rådande upphovsrätts­lagstiftning är skamligt ineffektiv. Inte nog med att den hamnat långt efter tekniken och folkets handlande, den hämmar kreativt bruk av andras verk och har fallit allt mer i händerna på byråkratiska storföretag, vilket inte bidrar till att löna kulturarbetarna. När bolagen använder teknik till stöd för lagen uppstår bokstavstrogen absurdism, utan mänsklig tolkning av skada.

Konfrontationen mellan komplicerade grupperingar kring dessa knepiga frågor har trätt in i en ny fas. Medan verkliga pirater härjar vid Somalias kust får världen veta att ett gäng raljanta nördar bakom The Pirate Bay fällts i tingsrätten för vad de själva kallar en kulturell gärning av historiska mått. Nu är de enhälligt dömda till ett års fängelse och 30 miljoner kronor i skadeersättning till Hollywood, för medhjälp. Nördarna är politiska fångar, ropar Piratpartiets ledare, medan andra extremister hurrar lika högt.

Domen överklagas. När cirkusen är klar om fyra-fem år är tekniken den gäller (BitTorrent) inte längre aktuell. Symboliken är ändå viktig, och debatten smärtsamt polariserad. Svenskarna fildelar mindre nu när Ipred trätt i kraft, så det gamla gardets hot om hårda straff får sin effekt för ögonblicket, men kan rädsla besegra tekniken?
BitTorrent ersätts av säkrare, mindre användarvänliga "mörka" nät. Vanliga studenter, vars månadsinkomst fortfarande ligger långt under existensminimum, finner sig därmed göra sällskap med barnporrmakare och andra ljusskygga existenser, "riktiga" skurkar som blir svårare att jaga i vimlet av vanliga ungdomar. Allmänheten höjer åter igen ett ögonbryn, om så bara av förvirring, när brottslighet nu plötsligt låter kriminell.

Illegal fildelning kanske blir något för entusiaster igen, efter tio märkliga år av folklighet, men 1999 kommer aldrig tillbaka. Glappet mellan den gamla juridiken och vad allmänheten numera kan och vill göra underminerar själva rättsväsendet, skriver Lessig. Det kan inte hålla. Domen mot The Pirate Bay har inte fört en lösning närmare. Nästa steg kan vara att internetgenerationen hävdar sig som den kommande majoriteten vid EU:s valurnor.

text och illustration: viktor eikman

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.