Examensfilmen gav en guldbagge

Före detta GU-studenten Gabriella Pichler vann en Guldbagge Foto: Patrik Bernhardt
Före detta GU-studenten Gabriella Pichler vann en Guldbagge Foto: Patrik Bernhardt

Gabriela Pichler avslutade sina studier på Filmhögskolan i Göteborg med examensfilmen Skrapsår. Nu har den fått en guldbagge för bästa kortfilm.

– Nu har jag festat i tre dagar, så nu börjar jag inse att det är sant, säger en lycklig pristagare som nyss deltagit i Guldbaggegalan.
– Det var en häftig känsla. Där var ju alla kändisar som man sett på TV, och så sitter man själv i samma rad. Jag tänkte mest på att inte snubbla på klänningen eller hamna i bild och se dum ut. Men det gick ju bra – inga större fadäser.

Vad tror du att vinsten kommer att leda till för dig?
– Jag vet inte om den leder någon vart mer än att boosta energin och självförtroendet. Och så är det viktigt för Filmhögskolan, det är stort.

Det här är fjärde gången en examensfilm från Filmhögskolan i Göteborg är nominerad till en guldbagge, men första gången en av de guldfärgade monsterskalbaggarna verkligen hamnar i famnen på en av skolans studenter.
– Jag är glad och stolt över Gabriela. Det här är väldigt roligt, säger Gunilla Burstedt, prefekt på Filmhögskolan.
– Guldbaggen blir en kvalitets­säkring för oss. Att våra studenters arbeten bedöms ha hög kvalitet även utanför skolan är väldigt viktigt.

Högskolan tar priset

Filmhögskolan har ett avtal med sina studenter: när de tävlar med sina filmer går eventuella prispengar till studenten medan pokaler och annat glitter, som guldbaggar, till skolan. Det innebär att Gabriela Pichler än så länge har vårdnaden om baggen. Men den kommer så småningom att hamna på skolan till inspiration för kommande studenter.
– Det känns bra. Bättre att den står på skolan än i min tvåa i Bergsjön och samlar damm, säger Gabriela Pichler.

Diskbänksrealism

Men innan den intar sin plats på skolan ska den ut på turné, meddelar hon. Först hem till mamma för att bli beundrad, sedan ska filmteamet få hälsa på den.
– Och igår stod den på min diskbänk medan jag lagade mat. Jag tyckte att den skulle få komma ut från den glamourösa filmvärlden och se lite diskbänksrealism, säger hon.

text: vera hovne
och lina söderström

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.