Deras uppsats blev en festival

kultur-samhallspedagogik-fredrik-berglund-jorgen-bergman
Akademiska festival­fixare. Fredrik Berglund och Jörgen Bergmans c-uppsats i Samhällspedagogik gick ut på att arrangera en festival för ungdomar.

Deras C-uppsats blev en festival

En festival för ungdomar. Det var målet när Fredrik Berglund och Jörgen Bergman skulle skriva sin C-uppsats i Samhällspedagogik - en ganska ny inriktning inom lärarutbildningen.

- Tanken med samhällspedagogiken är att läraren ska vara delaktig i flera delar av elevernas verklighet - binda ihop fritiden med skolan och hitta lösningar på problem genom att föra samman olika världar.

Det säger Fredrik Berglund när vi träffas i Truckstop Alaskas lokaler på Hisingen. Det är här Next Noise Festival ska äga rum en vecka senare. Vi har precis träffat två av banden som ska spela - 17:årige Kamal från Bergsjön och FFG - två unga tjejer från Torslanda. Totalt kommer sju band från sju stadsdelar att spela.
- Festvalen är ett typiskt samhällspedagogiskt projekt. Vår ambition är att samla olika musikstilar och ungdomar från olika stadsdelar under ett och samma tak. Mötet är en viktig del med festivalen, liksom musiken och allt det för med sig, säger Fredrik Berglund.

Inte helt lätt

Banden hittade de genom kontakter med fritidsgårdar
- Det har varit spännande att möta banden. Jag har själv spelat sedan jag var 15 år men känner att jag har noll koll på ungdomar och deras musik idag, säger Fredrik Berglund.

För att få festivalen att gå ihop ekonomiskt har de fått jaga sponsorer. Inte helt lätt, konstaterar de. Och de blev ganska förvånade över resultatet i slutändan.
- Vi trodde väl att kommunen skulle vara intresserad av att stödja ett sånt här projekt. Men det blev nej, säger Fredrik Berglund.
- Så vi fortsatte att kolla runt och så visade det sig att Stena fastigheter, av alla företag, var jätteintresserade. Motkravet var att ett band från en fritidsgård i deras lokaler fick vara med. Det var ju perfekt för oss.
Utöver Stena fastigheter sponsras festivalen av Studiefrämjandet och Musikverkstaden.

Hur kom ni på idén att göra en festival som C-uppsats?
- Hela vår utbildning går egentligen ut på att dra igång och slutföra projekt. Så den biten kom ganska naturligt, säger Jörgen Bergman.

Hur kan en festival vara en uppsats?
- Vi ska presentera en rapport över hur vi gått tillväga med projektet. Allt vi gör ska vila på någon form av teoretisk grund inom samhällspedagogiken. Vi dokumenterar allting och har täta kontakter med vår handledare, säger Fredrik Berglund.

text och foto: stefan mathisson
foto festivalen: gustavo perillo

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.