Mondesir anställde sig själv

mondesirmondelius3jl
Mondesir Mondélus startade eget och driver sajten studiekompis.se.
När andra studenter med ljus och lykta letar jobb efter examen skapar Mondésir Mondélus sitt eget arbete. Han satsar allt på att dra igång sin egen affärsidé.
- Man ska inte vara rädd för att försöka. Det är först när man ger upp som man har misslyckats.


Mondésirs tips till blivande entreprenörer:

* När du har fått din idé – googla den och se om den redan finns. Finns den inte alls kan det betyda två saker. Antingen att du är väldigt fel ute, eller väldigt rätt.

* Starta gärna projektet tillsammans med någon annan

* Testa idén på vänner och släktingar

* Kväv inte din idé genom att skydda den för hårt. Ventilera den tidigt.

* Ha gärna en idébok som du bär med dig där du skriver ner alla uppslag du får. Avskriv inga idéer.

* Prova att skicka in din affärsidé till tävlingar som Venture Cup. Det är alltid bra om någon kan backa upp en lite.

* Träffa andra entreprenörer för att ventilera idéer, få tips och hjälp.

* Vänta inte för länge med att undersöka om din idé har potential att bli vinstdrivande, eller åtminstone bära sig. På det sättet sparar du tid om det skulle visa sig att den inte gör det.
Ge inte upp

Många studenter har affärsidéer. Men långt ifrån alla vågar satsa på dem. Det har dock Mondésir Mondélus gjort. Direkt efter sina studier i system­vetenskap vid Göteborgs universitet började han jobba heltid med sitt affärsprojekt, sajten Studiekompis.se.
- Jag tänkte att jag satsar 100 procent på det här ett tag och ser hur det går, säger han.
På sajten kan studenter som vill jobba som privatlärare annonsera ut sina tjänster. Tanken är att den ska göra det lättare för studenter att extra­knäcka som privatlärare under sin utbildning – och för högstadie- och gymnasieelever som vill plugga extra att hitta lämplig läxläsningshjälp.
- Jag fick idén då jag själv var student och hjälpte min lillasyster med läxorna. Jag började tänka att det borde finnas fler där ute som vill hjälpa till, eller som behöver hjälp, säger han.
Han kollade upp saken, och insåg att förmedling av tjänster som extralärare oftast sker genom lappar på universitetens och skolornas anslagstavlor. Och att det därför borde finnas ett behov av en förmedlingssajt på nätet.

Vid sidan om

Tillsammans med sin kusin Otim Nockrach drog han höstterminen 2006 igång projektet. Och sedan dess har ett par hundra studenter som vill extraknäcka som lärare registrerat sig.
Eftersom Mondésir Mondélus fortfarande var student när han startade Studiekompis.se har han hittills fått sköta projektet vid sidan av sina studier. Men det har han bara haft nytta av, berättar han.
- Jag har kunnat använda det som ett praktiskt exempel i olika delar av utbildningen, säger han.
Dessutom anmälde han och Otim Nockrach projektet till tävlingen Venture Cup, där studenter får möjlighet att utveckla och prova på sina affärsidéer. Det var bra, tycker han, för då tvingades de göra en affärsplan och tänka efter vad det var de hade och vad de ville göra.
Egentligen hade Mondésir Mondélus tänkt börja jobba som konsult efter utbildningen, för att efter några år börja satsa på sina egna idéer. Men istället tog han steget direkt ut från utbildning till entreprenörskap, och började jobba heltid med sajten så snart han avslutat sina studier.

Lära sig av misstagen

Studiekompis.se är inte den första verksamhetsidé Mondésir Mondélus har haft. Genom åren har han haft ett antal hobbyprojekt vid sidan om sina studier. Men även om det inte har blivit något av de andra ser han inte det som ett misslyckande.
- Även om man har en bra idé är det en på hundra som lyckas, och ett av tio företag som sedan finns kvar några år senare. Man får lära sig av sina misstag, säger han.
Att försörja sig på ett helt nystartat företag är inte lätt, men Mondésir Mondélus har goda förhoppningar om att kunna få företaget att växa tills det på sikt har en fyra-fem anställda. Och att jobba med sin egen idé är oerhört spännande, konstaterar han.
- Speciellt eftersom vi inte har haft något att titta på. Det är ingen som har gjort något sådant här tidigare. Vi har inget facit i hand.
Det viktigaste är dock att ha en idé som man verkligen tror på, och känner för, konstaterar han. För om man ska arbeta tusentals timmar med något måste det vara något man är stolt över, annars går det inte.
Den osäkra tillvaron som entreprenör är något som skrämmer många. Och det är synd, tycker Mondésir Mondélus. För han vet att det finns oerhört många bra idéer som folk inte ska vara rädda för att förverkliga.
- Det är lätt att bli nedslagen över hur stor risk det är att misslyckas. Men man ska inte ge sig. Det är först när man ger upp som man har misslyckat.
Kolla in Mondésir Mondélus företagsidé på Studiekompis.se.

Lina Söderström - Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.