Carina uppfann sitt eget jobb

carina-sundqvist-inspirationsbyran
Vill inspirera. Carina Sundqvist anordnar vandringar bland Göteborgs vackra (och fula!) gamla byggnader. Här hundra år gamla Kurs- och tidningsbiblioteket.

 

"Gör det du brinner för!"

Namn: Carina Sundqvist
Ålder: 34 år

Jobbar med: företaget Inspirationsbyrån

Utbildning: - Mycket, men bland annat bebyggelseantikvarie­utbildningen, turismutveckling, praktisk filosofi, omvärldsanalys och projektledarutbildning

Gör på fritiden: - Leker med min son, läser på om fyrar. Annars är mitt stora intresse att se på film. Just nu ser jag filmer med en kille som heter Seth Rogen.
 

Carinas fem bästa tips för dig som vill starta företag:
1. Gör det du brinner för. Tro på det du gör och på dig själv. Det finns alltid folk som är bättre än dig, men jämför dig inte med andra.
2. Omge dig med bollplank och folk som tror på dig. Det finns så många som säger "Hur ska du klara detta?" Omge dig med fans istället, och var ett fan för andra!
3. Skriv ner dina idéer, då blir de verkliga.
4. Kom ihåg att du inte bara är din senaste utbildning. Du kan dra nytta av allt du har lärt dig genom livet på andra utbildningar och i andra jobb.
5. Tänk på att du kan vara entreprenör, även om du läser humaniora. Jag har så många kompisar som har läst kultur eller humaniora som inte har fått jobb inom sitt område utan jobbar på Posten. Universitetet borde hjälpa oss att börja tänka som entreprenörer. I varje kurs borde det finnas någon som säger "Hej, du kan skapa ditt eget företag"

- Jag vill att folk ska lyfta blickarna till fasaderna omkring oss och inse att det har levt folk här före oss. Och att det kommer fler efter oss också, säger Carina Sundqvist, och pekar på Kurs- och tidningsbiblioteket. Där har den drygt 100 år gamla jugendfasaden i kalksten börjat vittra av luftföroreningar, något som bekymrar en bebyggelseantikvarie som Carina Sundqvist.

Men Carina Sundqvist är inte bara bebyggelseantikvarie, i ännu högre grad är hon entreprenör. Sedan 2007 driver hon företaget Inspirationsbyrån där hon erbjuder föreläsningar och upplevelser, som till exempel hennes aktuella projekt, Walking Dinner - guidade turer med stopp för förtäring på några av stadens krogar.

- Jag vill bidra med min kunskap som bebyggelseantikvarie och göra det möjligt för folk att uppleva istället för att konsumera, säger hon.

Ville inte flytta

Carina Sundqvist hade aldrig tänkt sig att hon skulle starta eget företag. Efter många kurser och utbildningar på Folkuniversitetet, folkhögskola och universitet, sökte hon slutligen in på Bebyggelseantikvarieutbildningen i Göteborg. Anledningen var att hon ville flytta till just Göteborg.
- Och att det var en utbildning jag kunde tänka mig att gå, säger hon med ett skratt.
Fyra år senare stod hon med en examen, redo att söka jobb. Det var bara det att de enda jobb som fanns att söka låg i Norrland.
- Jag har en son som var fyra år då och gick på dagis, så jag ville inte flytta.
Dessutom verkade inte de lediga jobben särskilt intressanta, och efter sammanlagt 22 år i skolan ville hon ha ett roligt arbete, ett arbete som passade henne.
- Då tänkte jag: jag ska skapa ett roligt jobb själv, och i förlängningen bli arbetsgivare åt andra så att de också får roliga jobb, säger Carina Sundqvist.

Bra att tävla

Det var viktigt för henne att bygga företaget på sin kompetens som bebyggelseantikvarie. Men även på sin egen personlighet, och lust att berätta och inspirera andra. Därför valde hon namnet Inspirationsbyrån. Hon gick en starta eget-kurs, och fick där höra talas om Venture Cup, en tävling där man tävlar med sin företagsidé. Hon ställde upp, och har sedan dess tävlat tre år i rad. Ett av åren kom hon bland de 30 bästa med sin företagsidé, och vann ett stipendium på 30 000 kronor.
- Det är så bra att tävla, för man tvingas skriva ner sin idé och göra en affärsplan, säger hon.
Ett annat ställe som har hjälpt henne är Drivhuset, som stöttar studenter som vill starta och utveckla företag. Där satt hon en eller ett par gånger i veckan under det första året, inte minst för att lära sig sköta företagets ekonomi.

Affärsvärlden trevlig

Inspirationsbyrån har kontorsplats i en så kallad företagsinkubator, en sponsrad kontorslokal där entreprenörer arbetar sida vid sida. Det tycker Carina Sundqvist är bra, eftersom det annars lätt blir tungt att arbeta ensam. Dessutom tycker hon att det är inspirerande att möta andra entreprenörer, även om de jobbar med helt andra saker. Och alla delar med sig så mycket som möjligt till varandra, berättar hon.
- Jag är så glad att affärsvärlden är så trevlig. Det hade jag inte väntat mig.
För det viktigaste som finns för en entreprenör är att knyta kontakter, understryker hon. Därför är hon med i flera nätverk, och träffar personer med olika befattningar inom affärsvärlden. Och som företagare har man stora möjligheter att påverka, menar hon. Hennes mål är att använda sitt företag till att informera och inspirera.
- Jag vill förändra världen. Det är därför jag gör det här!

För många idéer

I framtidsplanerna finns ett tv-program, en bok och föreläsningar, speciellt om favoritämnet hållbar utveckling. I höst ska hon läsa en kurs om klimat, natur och kultur som sedan ska lägga grunden för en hel serie föreläsningar. Och så småningom ska hon dra igång sin senaste idé, fyrsafari längs Göteborgs kust.
- Min största utmaning är att jag har för många idéer. Jag får anstränga mig för att koncentrera mig på en i taget, säger hon.
Men att vara egen företagare kräver också en hel del uppoffringar. Oftast tar det några år innan en nystartad verksamhet börjar gå med vinst, och som ensamstående mamma innebär det att leva under ständig ekonomisk stress, berättar Carina Sundqvist. Men även om hon, som hon säger, just nu är jättefattig, tycker hon ändå att det är värt det.
- Jag lever ju min dröm. Och jag ger inte upp. Det gäller att vara modig om man ska vara entreprenör. Modig och kasta sig ut.

Text och foto: Lina Söderström

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.