Mia vill öppna grindarna i stan

miaanderssonekwebb1Mia Andersson Ek tycker inte om höga staket och låsta grindar. Alla människor ska ha lika tillgång till det offentliga rummet, menar hon. En politisk övertygelse, men även en del i hennes jobb som kulturgeograf. Som hon fick tack vare rätt val av uppsatsämne – och lyckosamt nätverkande.

– Den här grinden installerades för några år sedan. Tidigare kunde man gå igenom gården och komma ut på andra sidan. Men föreningen ansåg att det var för otryggt och för stor risk för stölder, säger Mia Andersson Ek och visar på den höga svarta gallergrinden till hennes eget bostadsområde på Tredje Långgatan.

Förut låg ett Systembolag runt hörnet och på bänkar på båda sidor om husen uppehöll sig i bostadsföreningens ögon oönskade element. Stängningen av systembolaget rådde dock bot på detta strax efter att grindarna installerades.

Öppna upp staden

miaanderssonekwebb2

Det rör sig också en del folk genom området på natten och vissa genade igenom gården hellre än att gå runt. Men frågan är vad låsta grindar gör med ett samhälle, menar Mia Andersson Ek.
– Göteborg är Sveriges mest segregerade stad. Vi behöver öppna upp staden istället för att stänga den.
Det är den typen av frågor som engagerar henne. Stadsplanering och tillgänglighet, ur ett demokrati- och genusperspektiv. Just den typen av frågor som hon får jobba med på Tryggare och mänskligare Göteborg.
– Jag går runt och säger att jag är helt förälskad i mitt jobb, säger hon.

Uppsatsen viktig

Men hon skulle inte ha hamnat där om det inte varit för valet av uppsatsämne. Innan det var dags att skriva uppsats tog hon ett sabbatsår från sin utbildning, Samhällsvetenskaplig miljöutbildning, även kallad Smil. Under det året läste hon Feministiska studier på Kvinnofolkhögskolan, och den pausen var viktig, menar Mia Andersson  Ek. Hon miaanderssonekwebb3fick stanna upp, tänka efter och bestämma sig för vad hon tyckte var mest intressant och ville jobba med i framtiden. Sin C-uppsats skrev hon om Göteborg som cykelstad, ett ämne som handlar om just tillgänglighet och demokrati.
– Nästan alla kan cykla, påpekar Mia Andersson Ek.

Därefter var det dags att välja ämne för magisteruppsatsen. Eftersom hon själv inte hade något ämne på lut, och eftersom hon var medveten om att rätt uppsatsämne kunde leda till jobb, skickade hon ut ett mejl till olika myndigheter.

– Jag presenterade mig och vad jag brinner för, och frågade om någon ville att jag skulle skriva något för dem.
Det kom inga svar. Mia Andersson Ek hade nästan bestämt sig för att ta ytterligare ett sabbatsår från uppsatsskrivandet, men dagen innan hon skulle presentera sitt uppsatsämne blev hon uppringd av Tryggare och Mänskligare Göteborgs kansli. De undrade om hon ville göra en utvärdering av de trygghetsvandringar som görs i Göteborgs bostadsområden.
Det ville hon så klart.
– Jag tyckte att trygghetsvandringar verkade vara en väldigt intressant idé, och sen tänkte jag givetvis också att det var ett strålande tillfälle att knyta kontakter, säger hon och skrattar.

Nya kontakter

Det var det. Uppsatsen ledde till fler projekt som ledde till en anställning för att utveckla en metod för trygghetsvandringar med genusperspektiv.
– Nu är jag anställd i ett år och får betald semester! 
Dessutom tycker Mia Andersson Ek att det är trevligt att få jobba på en arbetsplats där frågor som makt, genus och tillgänglighet spelar roll och tillmäts betydelse. Speciellt efter utbildningen på Göteborgs universitet där genusfrågor lätt hamnade i skymundan.
– Ofta lades det in som sista föreläsning på en delkurs som knappt nämns i tentan, säger Mia Andersson Ek med ett snett leende.

Göra det man trivs med

Men trots att Mia Andersson Ek under sin studietid ofta kände sig som den besvärliga politiska studenten som alltid ställde obekväma frågor tycker hon att det är viktigt att man inte censurerar sig själv. Hon tror att det allra viktigaste för att hitta ett jobb är att välja en utbildning man trivs med. Inte alla vet vad Samhällsvetenskaplig miljöutbildning eller kulturgeografi är, vilket gör att man får marknadsföra sig själv. Men det blir lättare om man jobbar med frågor man är intresserad av.
– Man ska läsa sådant man tycker är viktigt och brinner för. Och titta på vilken kompetens som kan vara viktig för att få jobba med det man vill, säger hon.

Dessutom är det viktigt att nätverka. Ett ord som skrämmer många, även Mia Andersson Ek. Men det behöver inte vara så blodigt, menar hon. Det kan räcka att gå fram och hälsa, presentera sig och berätta vad man håller på med, se till att ha visitkort. Och hålla kontakten med intressanta personer.

– Nätverk är inte bara folk som sitter på höga poster i näringslivet, utan folk runt omkring en. Det finns en massa roliga och sympatiska människor som jobbar med intressanta saker. Det gäller bara att våga prata.

Mod ger resultat

Resultatet kan bli bättre än man vågar hoppas. Själv drog hon sig i det längsta innan hon vågade skicka sin uppsats till den forskare i Malmö vars forskning hon baserat uppsatsen på. Men till slut tog hon mod till sig, och belönades med ett trevligt mejl och en inbjudan till ett nätverksmöte.
– Det gäller att säga till sig själv ”Jag har massor av kompetens. Folk borde lyssna på mig”, säger Mia Andersson Ek.

text och foto: lina söderström

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.