Fyrtio studenter förfalskade betyg

Tre studenter från läkarprogrammet, juristprogrammet och tandläkarprogrammet har blivit avstängda från sina utbildningar på grund av att de förfalskat sina betyg.
Tre studenter från läkarprogrammet, juristprogrammet och tandläkarprogrammet har blivit avstängda från sina utbildningar på grund av att de förfalskat sina betyg.

I kontroller har Verket för högskolestudier funnit förfalskade gymnasiebetyg som ett 40-tal studenter använt för att söka in till högre utbildning.
Vid närmare granskning visade det sig vara en hel härva där samtliga betyg kommit från en och samma gymnasieskola.
Vid Göteborgs universitet är tre studenter avstängda och polisanmälda för urkundsförfalskning.

{niftybox width=50%, float=right}

Allt fler studenter polisanmälda

Antal polisanmälningar från VHS som rör fusk, totalt i landet:
2008: 19
2009: 46
2010: 83
Källa: VHS
{/niftybox}

Härvan nystades upp i höstas då VHS, Verket för högskoleservice, upptäckte förfalskade komvuxbetyg från flera studenter. Ganska snart sågs ett mönster. Samtliga, närmare 40 studenter, hade betyg från ett och samma ställe – Åsö vuxengymnasium i Stockholm. Vid en koll med skolan visade det sig att de flesta inte ens gått där.
– Vi fick indikationer på att betygen var förfalskade och det visade sig att den aktuella skolan inte utfärdat betygen. Sen hur de fått sina betyg är polisens sak att utreda, säger Tuula Kuosmanen, chef för antagningsenheten på VHS.

Avstängda för gott

Tre studenter kommer från Göteborgs universitet och samtliga är nu avstängda för gott från sina utbildningar. Utbildningarna de gått är läkarprogrammet, juristprogrammet och tandläkarprogrammet.
– Det är allvarligt på det sättet att det är utbildningar som är kraftigt eftersökta. Man har ju tagit en studieplats från någon annan, säger Mats Edvardsson, chef för studentavdelningen på Göteborgs universitet.

Flera av studenterna har gått länge på sina utbildningar. Tandläkarstudenten skulle börja termin fem till våren och en kvinna på Umeå universitet skulle börja termin sju på Läkarprogrammet.
I brev till universitetet skriver tandläkarstudenten att han inte lämnat några oriktiga uppgifter och att "det var den största sorgedagen i hans liv" när han fick beskedet om avstängning.

Är ni helt säkra på att det rör sig om fusk?
– Ja, vi har fått underlag från VHS, det finns ingen tvekan. Det här visar att det görs kontroller löpande även efter antagningen och att det kan komma surt efteråt om man fuskat, säger Mats Edvardsson.

Slarvigt förfalskad namnteckning

Hur det misstänkta fusket har gått till är det ingen som vet, men i flera fall var betygen klantigt gjorda vilket gjorde att det upptäcktes av VHS. I några fall stämde inte poängsummor på kurser, felaktiga kursbeteckningar och slarvigt förfalskad namnteckning för rektorn på gymnasiet där betygen skulle komma ifrån.

Britt-Marie Johansson, rektor på Åsö vuxengymnasium, säger att skolan inte har något med fusket att göra.
– Vi har ingen aning om vad det här handlar om, det har förekommit förfalskade betyg från vår skola tidigare, men aldrig i den här omfattningen. De flesta av de aktuella studenterna har inte gått på vår skola, säger hon.
I fortsättningen kommer skolan att skicka in betygsdokument elektroniskt till VHS. Fram tills nu har eleven själv fått skicka in betyget i pappersform.
– Det kommer att försvåra betydligt för fuskare, tror Britt-Marie Johansson.
Brottet studenterna är misstänkta för är urkundsförfalskning vilket kan ge fängelsestraff på högst två år.

text: mathilda andersson nwachukwu
research: vera hovne

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.