Nya restriktioner presenteras idag - hur hanterar GU beskeden?

Statsminister Magdalena Andersson säger inför dagens presskonferens att svenskarna ska vara redo för nya restriktioner. Statsministern säger dock att det inte kommer bli lika hårda restriktioner som förra julen, då smittspridningen är lägre i landet jämfört med hur det såg ut förra året. Hur kommer Göteborgs universitet att hantera nya restriktioner?

Smittspridningen av coronaviruset har ökat dramatiskt i flertalet länder. I Sverige ses en ökning av corona-fall, men inte på samma nivå som resten av världen. Statsministern säger att de nya restriktionerna handlar om att vinna tid. 

Göteborgs universitet följer regeringens restriktioner och Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
– Universitetet får också via Sveriges universitet- och högskoleförbund, SUHF, kompletterande information från utbildningsdepartementet om hur restriktionerna ska tolkas för vår sektor. Exakt vad som kommer att gälla vid GU går inte att säga förrän vi lyssnat in regeringen och analyserat hur detta ska applicerats hos oss, säger Sara Dahlberg, chefsjurist vid Göteborgs universitet.

Enligt regeringens åtgärdsplan kan åtgärderna trappas upp om smittspridningen ökar ännu mer. Bland annat kan arbetsgivare se till att de medarbetare som kan jobba hemifrån har möjlighet att göra det, eller att det blir aktuellt med delvis distansundervisning på universitet.
– Vi inväntar regeringens besked, och följer de restriktioner och rekommendationer som aviseras. Om rekommendationen blir att införa viss distansundervisning och öka graden av hemarbete så finns beredskap till att göra det. Men det är viktigt att vi inte går händelserna i förväg, utan att vi först lyssnar in och sedan agerar, säger Sara Dahlberg.

Göteborgs universitet har tidigare erbjudit studenter och lärare att ta både första och andra vaccindosen utanför huvudbyggnaden i Vasaparken. Statsministern vill gärna se att så många som möjligt får en tredje dos för att undvika en högre smittspridning. Lärosätet har inte bokat in något datum än för en tredje dos.
– Vi har inte bokat något datum, men vi har kontakt med en vaccinatör. Men sedan beror det på om vaccinatören har möjlighet att komma till oss och vaccinera eller ej. Och om det blir ytterligare vaccinationstillfällen så går det lika bra att ta första eller andra dosen som den tredje, säger Sara Dahlberg.

Regeringen och Folkhälsomyndigheten kommer hålla pressträff idag klockan 14 där ett omfattande restriktionspaket kommer presenteras.

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.