Pedagogsexmästeriet. Foto: Privat.

Studentkår och studentföreningar bidrar till Musikhjälpen

En decembervecka om året sänds Musikhjälpen i Sveriges Radio, i syfte att lyfta fram en undanskymd mänsklig katastrof. Årets tema är “För en värld utan barnarbete”. I år bidrar bland andra Göta studentkårs Samhällsvetarsektion, Pedagogsexmästeriet och Festföreningen Haddock med sina egna bössor.

Musikhjälpen är ett insamlingsevenemang som sänds varje år för att tillsammans med Radiohjälpen uppmärksamma en undanskymd mänsklig katastrof. Radio- och tv-produktionen bär varje år ett nytt tema och årets tema “För en värld utan barnarbete” syftar till att belysa det faktum att ca 160 miljoner barn runt om i världen till barnarbete samt att tillsammans bidra till att öka kunskapen och engagemang i frågan. 

Inom Göteborgs universitets studentkårer och föreningar pågår olika insamlingsinitiativ för Musikhjälpen. Vid Göta studentkårs Samhällsvetarsektion är engagemanget en tradition.
– På Samhällsvetarsektionen finns en tradition av att engagera och gemensamt dra ihop lite pengar till en bössa. Förra året drog vi in över 50 000 kronor till samsek-bössan vilket var så himla häftigt, säger Beatrice Hedly, vice ordförande vid Göta Studentkårs Samhällsvetarsektion.

 


Beatrice Hedly, vice ordförande Samsek och Lucas Fritzon Foto: Ludvig Hjelm

 

Varje år skapar sektionen en bössa som alla kan skänka till. De brukar hålla utmaningar och tävlingar under veckan.
– Det är ett engagemang som ligger väldigt nära våra föreningar som alla är med och sprider info, delar på sociala medier och uppmanar medlemmar att skänka pengar. Vi brukar ha utmaningar eller tävlingar kopplade till våra olika delmål, till exempel så fick hela samhällsvetarsektionens styrelse äta en sked sriracha vid 3500 kronor. Vi kör ofta på lite hets och kul aktiviteter, säger Beatrice Hedly.

Utöver utmaningar och tävlingar kunde sektionen i år hålla fysiska aktiviteter för att samla in pengar till bössan.
– I år fick vi dessutom hålla lite fysiska aktiviteter i anslutning till vår insamling, en spelkväll och ett luciafika, vid båda tillfällena uppmanades alla deltagare att skänka en valfri slant till bössan som tack. Det var väldigt lyckat och blev himla mysigt, säger Beatrice Hedly.

Samhällsvetarsektionens bössa har precis stängts och har samlat ihop nästan 9000  kronor, vilket är en något lägre summa än förra årets.
– Men vi är ändå glada över det vi lyckats samla ihop till årets ändamål. Vi hade inte direkt något mål eller så, men sista utmaningen på listan låg vid 75 kronor - hade vi nått ända dit hade både jag och samseks ordförande Lucas, behövt skaffa oss varsin Göta-tatuering. Så lite skönt känns det nog kanske att inte nått hela vägen dit, säger Beatrice Hedly.

Pedagogsexmästeriet, P6, öppnar även de varje år upp en bössa för insamlingen.
– Initiativet om att samla in pengar till Musikhjälpen togs av en medlem i föreningen för några år sedan. Sen dess har det varit självklart för oss att fortsätta då Musikhjälpen driver viktiga frågor och vi står bakom det som musikhjälpen arbetar för, säger Timothy “Franklin” Rudhner, medlem i Pedagogsexmästeriet samt bössans arrangör.

För att samla in pengar till föreningens bössa gör de bland annat olika utmaningar.
– Exempelvis skulle en person åka Vasaloppet två gånger på en vecka när vi uppnådde 15 000 kronor och några ska tatuera in roliga grejer vid olika summor. Eftersom folk verkar vilja se studenter skämma ut sig så drar bössan in rätt bra med pengar, säger Timothy “Franklin” Rudhner.

 


Pedagogsexmästeriet. Foto: Privat.

 

Pedagogsexmästeriets mål är att samla in 25 000 kronor, och har än så länge samlat in 18 255 kronor.
– Drömmen hade dock varit att få in mer än 25 000 och slå summan vi fick in förra året, säger Timothy “Franklin” Rudhner.

Festföreningen Haddock har också öppnat upp en insamling för årets upplaga av Musikhjälpen. De senaste åren har de inte deltagit i insamlingen, men den sittande styrelsen valde i år att bidra.
– Många av oss har tidigare år bidragit till insamlingen utanför föreningen, men detta år ville vi sittande göra något ordentligt för att gemensamt samla in pengar till Musikhjälpen, säger Frida “Glacia” Moberg, ordförande för Festföreningen Haddock.

 Festföreningen Haddock. Foto: Privat.

 

Föreningen fick idén och motivationen till att öppna sin egen bössa från Pedagogsexmästeriets årliga tradition.
– Med motivationen från P6 samlade vi ihop oss och startade vår bössa. Alla i föreningen har försökt sprida den i alla olika sorters sociala medier och kanaler för att ge så många som möjligt möjligheten att bidra, säger Frida “Glacia” Moberg.

För att samla in pengar har föreningen valt att aktivera sig genom att gå en kilometer för varje tio kronor som skänks.
– I våras höll Göta studentkår i en tävling, Götajoggen, där syftet var att aktivera studenter fysiskt under isoleringen till följd av pandemin. Den tävlingen vann vi i Haddock och vi tyckte det var jättekul. Därför har vi valt att göra en liknande grej för Musikhjälpen. Alla medlemmar var inte lika taggade som jag dock, för jag tycker det är väldigt kul att gå. Men det är en lätt grej, alla kan vara med på detta sättet. Man kan bidra genom att bara gå till bussen, eller om man vill springa en mil, säger Frida “Glacia” Moberg.

Deras mål är att nå 16 630 kronor, vilket var distansen de vann med i Götajoggen.
– Jag trodde aldrig vi skulle komma upp i 16 630 kilometer under Götajoggen. Men därför tyckte vi att det var en passande summa till insamlingen. Just nu är vi uppe i 13 755 kronor, och vi kommer hålla på fram till på söndag, säger Frida “Glacia” Moberg.

Frida vill uppmuntra andra föreningar att starta en bössa till nästa års upplaga av Musikhjälpen.
– Musikhjälpen har gjort det väldigt lätt att engagera sig, och jag vill uppmana andra föreningar att göra det nästa år. Det är väldigt roligt att använda föreningslivet för bra och viktiga ändamål, säger Frida “Glacia” Moberg.

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.