Hemutrustningslånet slopas och räntan för studielån beslutad för 2022

Räntan för studielån och återkrav är beslutad för 2022 av regeringen. Räntan kommer ligga på noll procent, vilket historiskt sett är det lägsta den någonsin varit. Riksdagen har även beslutat att möjligheten att ta ut hemutrustningslån upphör från och med årsskiftet. Därför behöver man skicka in sin ansökan om lånet innan nyår.

Regeringen beslutade den 30:e november att räntan för studielånet blir noll procent för 2022. För återkrav blir räntan 2,03 procent, vilket är en sänkning från 2021. Regeringens beslut berör ungefär 1,8 miljoner som har studielån.

Räntan beräknas på en genomsnittlig upplåningskostnad för staten under de senaste tre kalenderåren. Sedan subventionerar staten den ränta en person betalar med 30 procent.

För körkortslån och hemutrustningslån kommer räntan ligga på 1,5 procent för 2022. Riksdagen beslutade den 24:e november att upphäva möjligheten till att ta ut ett hemutrustningslån från och med den första januari nästa år. Därför behöver den som vill ansöka om lånet skicka in en ansökan snarast, innan årsskiftet.

Den som redan beviljats ett hemutrustningslån kommer få ett skuldebrev hemskickat. Detta ska man fylla i och skicka in till CSN så snart som möjligt och behöver finnas hos CSN innan den 28:e december. Enligt myndigheten är det viktigt att kunna betala ut lånet innan årsskiftet, men de har ingen mer information om hur riksdagens beslut kommer påverka hemutrustningslånet vidare.

CSN kommer fortsätta arbeta med återbetalningen av lånet, vilket innebär att den som redan har ett hemutrustningslån ska fortsätta betala tillbaka lånet som vanligt.

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.