Bolagsstämmorna firade Lucia i Hagakyrkan med körsång

Handelshögskolan organiserade idag ett Luciafirande i Hagakyrkan med hjälp av Bolagsstämmorna och i helgen genomförde kören en julkonsert i Tyska kyrkan. Vi har pratat med Frida Elmeke, marknadsföringsansvarig i Bolagsstämmorna, om helgens konsert och dagens Luciafirande.

Bolagsstämmorna är en studentkör och kårförening under HHGS, Handelshögskolans i Göteborg studentkår, som består av cirka 40 sångare med olika bakgrund. De blandar klassiskt studentliv med sittningar och snapsvisor med körsång på hög nivå i olika genrer.
– Vi bestämmer själva vad vi sjunger, i samråd med vår fantastiska dirigent Amanda Elvin. Hon ser till att våra storslagna sångplaner inte blir för mycket att lära sig på en termin, säger Frida Elmeke.

Handelshögskolan organiserade dagens Luciafirande som ägde rum i Hagakyrkan klockan åtta på morgonen. Det var begränsat med platser och därför sändes uppträdandet även direkt genom Handelshögskolans Instagram-konto.
– Altar och sopraner har vita Lucialinnen med röda band och basar och tenorer har vita skjortor med röd fluga. Hela tåget bär levande ljus i händerna. Lucia i år är Andrea Šrut, som flyttat hit från Zagreb för att läsa sin Master i European studies vid Statsvetenskapliga institutionen på GU, säger Frida Elmeke.

Bolagsstämmorna fick under helgen äntligen möta sin publik igen efter ett långt uppehåll på grund av pandemin.
– Det känns helt fantastiskt att äntligen komma tillbaka. Konserten i slutet av varje termin är ju det vi arbetar mot från dag ett, den stora urladdningen som gör allt slit värt. Men det bästa med den här terminen är faktiskt att vi har kunnat ha våra rep igen och att vi kunde åka på läger. Det bästa med Bolagsstämmorna är den fantastiska sammanhållningen och gemenskapen vi har, det är den som gör att vi blir en kör och inte 40 solister som råkar sjunga samtidigt, säger Frida Elmeke.

Under lördagens julkonsert fanns det nervositet hos körens sångare. Men under dagens uppträdande var det inte lika nervöst då kören, efter helgens konsert, lärt sig låtarna ordentligt.
– Just i år hamnar ju Handelshögskolans Luciatåg efter vår konsert, vilket gör det mycket mindre nervöst. Vi har redan framfört alla låtar och vet att vi kan dem. Vi kommer kunna fokusera på att ha roligt och framföra ett fint Luciatåg, säger Frida Elmeke inför Luciafirandet.

Hon fortsätter:
– Alla lägger verkligen i en extra växel både när det gäller det praktiska runt konserten och själva framförandet. Vi har många nya i kören nu som aldrig varit med på en konsert förut, dessa ska ha en extra eloge för julkonserten, säger Frida Elmeke.

Helgens julkonsert genomfördes i form av två konserter med två timmars mellanrum. Kören drog till sig cirka 100 till 150 gäster per konsert och vaccinpass var obligatoriskt för deltagarna.
– Eftersom vi behövde kolla legitimation och vaccinationsbevis på samtliga besökare har vi varit lite mer försiktiga i marknadsföringen. Vi drar mycket publik i form av vänner och familj ändå och vi var nervösa över att entrén skulle dra ut på tiden. Trots detta hade vi runt 100 till 150 gäster per konsert och entrén gick smidigt, säger Frida Elmeke.

En vanlig vårtermin för Bolagsstämmorna innebär ofta intag av nya medlemmar. Kommande vårtermin ser osäker ut kring nya intag. 
– En vanlig vårtermin i Bolagsstämmorna börjar med intag av nya medlemmar, sedan har vi insparksfest, läger, Valborgsfirande, vårkonsert och avslutningssittning, samt ett gäng gig under terminen. Hur intaget kommer se ut i vår får vi ge besked om längre fram, vi vill ju inte hålla ett stort intag om vi bara har någon enstaka plats att fylla. Vi lägger ut information om nyintag på vår Facebooksida och på vårt Instagramkonto, där kan man hålla utkik om man är nyfiken på kören! Framöver kommer alla sånger från julkonserten läggas ut på vårt Youtubekonto också, säger Frida Elmeke.

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.