Bilder från Trollflöjten. Foto: Maja Kristin Nylander.

Operastudenternas slutproduktion av Trollflöjten möter sin publik

Avgångsstudenterna från kandidatprogrammet i opera ska äntligen få möta sin publik. Imorgon lördag, den fjärde december är det premiär för deras slutproduktion, en uppsättning av Trollflöjten. Spionen har pratat med några av studenterna som är delaktiga i produktionen för att prata om året som gått och deras tankar inför premiären.

Trollflöjten är en opera skapad av Wolfgang Amadeus Mozart. Det är en saga influerat av österländsk mysticism och frimurarritualer. Avgångsstudenterna från kandidatprogrammet i opera genomför en uppsättning av operan uttryckt med dagens terminologi och berättelsens kärna kan ses som en generationskonflikt enligt regissören Nils Spangenberg.

Slutproduktionen motsvarar en professionell uppsättning och är en viktig förberedelse inför yrkeslivet. Monica Danielsson, programansvarig för operautbildningen, är exalterad över morgondagens premiär.
– Det är fantastiskt roligt att få visa upp vår produktion, det är fantastiskt fina kostymer, ljus, scenografi och musik och allt framfört av alla våra studenter. Vi har haft en massa förkylningar som vi har behövt kämpa med, men igår hade vi genrep för en entusiastisk publik så vi ser otroligt mycket fram mot premiären, säger Monica Danielsson.


Bilder från Trollflöjten Foto: Maja Kristin Nylander

Viktoria Karlsson spelar första Dam och är cover för Papagena. Hon ser fram emot att äntligen få möta publiken.
– Det ska bli jätteroligt. Jag har aldrig sjungit med full orkester, så ser fram emot detta, säger Viktoria Karlsson.

Hon har blandade känslor när programmet nu går mot sitt slut.
– Jag tycker det är tråkigt men samtidigt lite skönt att det snart är slut. Det ska bli kul att pröva sina egna vingar. Jag kommer dock sakna alla klasskamrater och lärare, säger Viktoria Karlsson.Viktoria Karlsson Foto: Jonas Egfors

Hon har med sig en hel del in i yrkeslivet från sina år på utbildningen.
– Jag tar med mig allt som jag har fått lära mig, alltifrån sångteknik, scenvana, rörelse, dramaturgi, tal och massa mer! Vi har superbra lärare här på skolan som har hjälpt mig mycket på vägen, säger Viktoria Karlsson.

Jakob Antonér spelar Sarastro, prästernas överhuvud, i uppsättningen. Han tog examen från programmet förra året och studerar den fristående kursen Operainterpretation. Repetitionerna för årets slutproduktion har gått smidigt, då de kunnat använda sig av kroppskontakt.
– Vi har kunnat använda oss av kroppskontakt, vilket gör en enorm skillnad i arbetet och slutresultatet. Jag medverkade i slutproduktionen förra året, alltså 2020, och då var vi tvungna att hålla minst ett meters avstånd, ständigt tänka på hur vi riktade oss och om vi var för nära. Det gjorde att det många gånger var svårare att uttrycka känslor. Under denna slutproduktionen har vi kunnat arbeta nära, något jag tycker är väldigt roligt då det kan innebära kärlek men också i denna produktion - makt, säger Jakob Antonér.

Trollflöjten var den första operan han sjöng något ur och den ligger nära hans hjärta.
– Min sångpedagog vid den tiden hörde och märkte att jag hade en något lägre röst så därför testade vi att sjunga O Isis und Osiris, Sarastros första aria. Den har följt med länge och kommer förhoppningsvis följa med livet ut. Trollflöjten kan ju vara en av de mest kända inom operavärlden och mängder av versioner har gjort, både bra och enligt mig rätt dåliga, säger Jakob Antonér.

Han fortsätter:
– Versionen vi sätter upp nu tilltalar mig enormt, det äldre mot de yngre med en gnutta av det nytänkade och vilda, säger Jakob Antonér.


Jakob Antonér Foto: Örjan Jakobsson.

Enligt Jakob kommer premiären bli magisk och storslagen. Publiken är en stor bidragande faktor till dessa känslor.
– Publiken tillför enormt, har vi någon gång känt oss energilösa under repen så kommer det att försvinna och vi kommer kunna rida på energivågen som publiken ger oss. Det som är spännande är ju att det inte bara är att vi får framföra inför publik utan även att för publiken kunna gå på föreställning. Vem vet, det kanske är lika pirrigt för dom som det kommer vara för oss, säger Jakob Antonér.

 

Bilder från Trollflöjten Foto: Maja Kristin Nylander

Här kan du boka biljetter och läsa mer om slutproduktionen av Trollflöjten.

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.