Foto: Violetta Kovacka.

Bostadsförmedling för internationella studenter saknas

Göteborgs-Posten skrev i förra veckan om att internationella studenter står utan bostadshjälp i Göteborg. Hugo Lenet från Frankrike, var en av de studenter som intervjuades om sin bostadssituation.

I samarbete med Göteborgs universitet har Boplats tidigare erbjudit rumsuthyrning för internationella studenter. Detta samarbete avslutades i mars förra året då Boplats fick nya riktlinjer av kommunfullmäktige i samband med pandemin. Welcome Services på GU har stått som ansvariga för samarbetet och har inte kunnat erbjuda någon ersättning för tjänsten.

Hugo Lenet flyttade i höst från Frankrike till Göteborg för att börja studera en master i politisk kommunikation vid GU. Han är en av 800 studenter som under hösten besökt Welcome Services för att få stöd i bostadsletandet.
– Det är svårt att vara ny i landet, jag har inga kontakter eller någon koll på den svenska bostadsmarknaden. De svenska studenterna kan skriva sig i kö i tid, säger han till GP.

I två veckor fick Hugo Lenet bo på hostel med sju andra personer. Samtidigt som han påbörjade sin nya utbildning utan avskildhet lämnades han också till stressen av bostadsletandet. Nu hyr han ett rum via Airbnb för 9000 kronor i månaden. Han gillar sin hyresvärd och hoppas på att få skriva på kontrakt, men vet inte hur länge han kommer få hyra rummet.
– Jag är glad att det bara blev två veckor, hade jag stannat längre hade jag blivit galen. Ett tag kändes det som att jag skulle bli kvar för evigt, säger Hugo Lenet i samma intervju.

Internationella studenter hänvisas till Welcome Services, som sedan hänvisar studenterna till deras hemsida. Där finns information om vart man ska vända sig för att hitta bostad.

Eftersom många enskilda företag och hyresvärdar är statliga, får inte universitetet tipsa studenter om att söka sig dit. Universitetet får inte heller själva äga eller hyra ut bostäder till de internationella studenterna. Därför är Boplats en viktig plattform att ha en anknytning till.
– Det är inte roligt när ledsna studenter kommer till oss och vi står där utan svar. Det saknas en utomstående instans som vi kan referera dem till, säger Anna Berntsson, handläggare på Welcome Services till GP.

Några av tipsen inkluderar SGS Bostäder, där man oftast får stå i kö två år innan man får en bostad, och då är Hugos Lenets utbildning klar. Man hänvisas också till bland annat HomeQ och Blocket. Dessa alternativ menar Hugo inte är tillräckligt för att ge studenter hjälp med bostadsletandet.

GP sökte GU:s rektor Eva Wiberg, för att fråga huruvida avsaknaden av en bostadsförmedling påverkar internationella studenters intresse för universitetet. I ett mejl svarar hon följande: 
“Svårigheten att hitta bostad kan absolut påverka vår attraktivitet bland internationella studenter, därför arbetar vi aktivt på flera sätt för att underlätta bostadssökandet och utöka antalet. Men trots bostadsbrist kommer det varje år studenter som hittar någonstans att bo, med eller utan vår hjälp, och som har det bra här.”

Bostadsbristen är en politisk fråga som faller på Welcome Services, menar Karin Hellqvist, sektionschef vid Welcome Services, då den påverkar de internationella studenterna. Det är osäkra premisser som pandemin har fört med sig, vilket gjort att de har fått lägga sitt arbete på is. De har också fått hantera mer akuta frågor, som hur man ska hantera de bostäder som nu stått tomma när internationella studenter inte kunnat komma hit. 
– Eftersom restriktionerna släppte så sent kunde vi inte veta hur många som skulle börja på universitetet i höst. Det har inte gått att öppna samtal med företag utan något självklart alternativ till samarbetspartner. Man kan inte skriva avtal med förutsättningen att samhället eventuellt öppnas i höst igen, säger Karin Hellqvist i intervju med GP.

Karin Hellqvist har en förhoppning om att ha en ny fungerande verksamhet till nästa höst. De letar efter externa företag som de kan samarbeta med för att kunna hjälpa studenterna. Alternativt att de öppnar en egen digital tjänst, som en anslagstavla. Men Hugo Lenet tycker inte att detta räcker.
– De borde förstått att internationella studenter kommer återvända en dag och sett till att ha någon form av plan för när det väl händer, säger han i till GP.

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.