Vaguspodden görs av - från vänster: Jonatan Bengtsson, Johan Cederqvist, Gustav Back, Arvin Nabi och Sebastian Sartipy. Foto: Karol Babinski.

Läkarstudenter bakom nervig podd

Fem läkarstudenter bestämde sig under en histologikurs för att starta en podd. De kände att de saknade en kanal ut för att berätta om deras upplevelser av studier och studentliv vidare till Göteborgs alla studenter. Resultatet blev Vaguspodden - uppkallad efter kroppens största nerv eller som en akronym för “Vagt Aktuellt GU-snack”. Vi tog ett snack med Johan, Sebastian, Arvin, Gustav och Jonatan för att ta reda på mer om initiativet, innehållet och dem själva!

Vaguspodden - berätta mer, vad handlar den om?
– Vaguspodden är en podd gjord av läkarstudenter där vi pratar om hur det är att vara student på läkarprogrammet och i Göteborg. Det handlar om vårt studentliv, roliga anekdoter som sker under studietiden och andra upplevelser som kan uppstå under tiden som student. I och med att vi startade podden tidigt i vår utbildning, får man möjligheten att följa vår resa genom läkarprogrammet på Göteborgs universitet. Dessutom har vi intressanta gäster, som Magnus Rudenholm, neurolog och omtyckt föreläsare på Sahlgrenska, samt Rebellkirurgen, känd från sin dokumentär på SVT. Vi har även humoristisk ton och försöker vara roliga, så man är nära till skratt när man lyssnar på oss!

Vilka vänder den sig till?
– Podden vänder sig främst till läkarstudenter och de som är intresserade av att börja studera till läkare, men även till andra studenter i Göteborg. Dessutom har vi lyssnare över hela Sverige och i olika grupper, åldrar och bakgrund. Med vår avslappnade och glada stil har vi kunnat nå ut till många studenter som inte studerar till läkare utan något helt annat.

Var kom idén till podden från?
– Idéen om Vaguspodden kom under vår histologikurs där vi tillbringade mycket tid med varandra medan vi mikroskoperade, vilket var före pandemin bröt ut. Vi kände även att det saknades någon slags kanal som kunde förmedla studentlivet och det vi var med om till alla Göteborgs studenter.

Vad betyder just ordet vagus?
– Vagus är en av kroppens största nerver och sköter bland annat talet, men de fungerar även som en akronym för “Vagt Aktuellt GU-snack”.

Varför valde ni det namnet?
– Vi hade flera förslag uppe, men vi tyckte att Vagus beskriver vår podd bäst, i och med akronymen och dess funktioner, och därmed bestämde vi oss för Vaguspodden.

Vilka är ni som gör podden? 
– Johan: Jag är 21 år och kommer från Lidköping och har gått två år på läkarprogrammet. På fritiden gillar jag att spela fotboll, träffa kompisar, musik, samt jobba med Vaguspodden där jag tycker det är kul att jobba fram en bra produkt på ett roligt och humoristiskt sätt. Det är kul att använda pluggkunskaperna till något roligt vid sidan av plugget och då är podden ett bra sätt att göra de på ett roligt och informativt sätt.

– Arvin: Jag är 21 år gammal och ursprungligen från Kalmar. Jag flyttade upp till Göteborg i samband med studierna hösten 2019 och kände ingen i staden. Jag har, likt de andra 4, avklarat 2 år på läkarprogrammet. Jag kombinerar mina studier med att spela fotboll på en relativt hög nivå, och det är något som jag gjort under hela mitt unga liv. Förutom studierna och fotbollen (vilket upptar stor del av min tid) har jag ett intresse för sociala medier, driva Vaguspodden och att ständigt lära mig nya saker, exempelvis att lära mig DJa.

– Sebastian: Jag är 20 år och har nu gått två år på läkarprogrammet. Jag kommer från Kungsbacka och när jag inte pluggar så försöker jag alltid hitta på roliga saker tillsammans med vänner. Ett bra exempel på detta är just Vaguspodden. Att sätta sig ner och snacka med kompisarna, jobba med gäster och få fram en produkt av det hela är verkligen ett roligt sätt att pausa i pluggandet!

– Gustav: Jag är 23 år gammal och har nu gått 2 år på läkarprogrammet tillsammans med mina kära vagus-kollegor. När jag inte studerar till läkare älskar jag att hålla på med mat. Att förbereda en måltid är väldigt likt den procedur som man genomgår inför en tenta eller när man ska spela in ett poddavsnitt. Det kräver planering, struktur, kunskap, balans, hårt arbete och att leverera när det verkligen gäller.

– Jonatan: Jag är 20 och kommer från Floda, ungefär 3 mil från Göteborg. Min roll i Vaguspodden är att redigera samt fixa allt runt omkring inspelningen. Jag gillar verkligen att plugga till läkare och känner att jag hamnat rätt, det är en krävande men stimulerande utbildning. På min fritid spelar jag piano, tränar samt umgås med vänner och familj.

Hur spelar ni in podden mer praktiskt?
– Vi spelar in en en poddstudio i Göteborg med väldigt bra utrustning, vilketm ger oss en utmärkt kvalite på ljudet och materialet till våra avsnitt.

Vad har ni fått för respons på podden?
– Bara positiv! Dels från våra kursare och andra studenter, våra familjer och vänner, samt en del lärare som har lyssnat och gillade det. Vi får ibland meddelanden från personer som lyssnar utan anknytning till läkarprogrammet och blir inspirerade av oss. Det har även hänt att personer kommit fram till oss i person och sagt att de uppskattar podden.

Något särskilt intressant som hänt på resan? Kanske något missöde eller en pinsam fråga.
– Det händer ofta att vi säger “speciella” saker under tiden vi spelar in som får oss att skratta väldigt mycket. I slutet av varje avsnitt efter outrolåten brukar vi ha ett segment där vi klippt ihop lite felsägningar och andra bloopers.

Hur mycket av podden måste ni klippa bort?
– Det första avsnittet fick vi klippa bort väldigt mycket i och med alla våra omtagningar, det var flera timmars inspelat material som blev ett 25 minuter långt avsnitt. Men vi behöver klippa bort mindre och mindre för varje avsnitt, då vi har blivit mycket mer bekväma och bättre på det vi gör.

Något särskilt favoritavsnitt?
– Vi skulle säga avsnittet med Magnus Rudenholm, men även avsnittet med Rebellkirurgen. Avsnittet med Rudenholm var första gången vi hade en gäst, och dessutom är han våran favoritföreläsare och väldigt “känd” på Medicinareberget. Han var väldigt lätt att prata med och det var otroligt kul att spela in det avsnittet. Även avsnittet för Rebellkirurgen, eftersom det var första gången vi hade en rikskändis som gäst, då han har haft en dokumentär på SVT, gästat Malou efter tio och även har sin egna bok

Vad har ni för planer för den framöver, fortsätter den efter sommaren?
– Vi har stora planer för podden i framtiden och detta är bara början. Vår tanke är att denna podd ska följa oss genom hela utbildningen och sedan in i yrket. Vi har även några väldigt intressanta gäster på gång.

Var finns den tillgänglig för den som vill lyssna?
– Vaguspodden finns där poddar finns, det vill säga; Spotify, Soundcloud, iTunes och diverse hemsidor på internet. Bara att googla!

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.