Ellinor Axelsson. Foto: Privat.

"Sätt inga gränser för dig själv - du måste inte vara en renodlad vegan"

Nästa hållbarhetshjälte är student vid Chalmers. Ellinor Axelsson är Head of Sustainability i Ingenjörer utan gränser Chalmers och har långt många fler gångbara järn i elden. Förra veckan skrev Spionen om att Gothenburg Student Sustainability Hub nyligen lanserat en kampanj på Instagram där så kallade hållbarhetshjältar nomineras och uppmärksammas. De nominerade och utsedda är studenter vid antingen GU eller Chalmers och för att bli nominerade ska de, vid sidan av sin utbilnding, engagerar sig i hållbarhetsfrågor genom att driva en hållbarhetsorganisation eller helt enkelt leva på ett sätt som är hållbart och kan inspirera andra. Den här veckan lyfter vi några av dem. 

Berätta, varför är just du en hållbarhetshjälte?
– Jag är engagerad i Ingenjörer Utan Gränser Chalmers/Engineers Without Borders på Chalmers, en organisation som genom humanitärt ingenjörskap vill bygga en hållbar framtid. Där är jag som Head of Sustainability. Innan Chalmers studerade jag en kandidat i företagsekonomi och hållbarhet (programmet hetteheter Sustainable Enterprise Development) på
Jönköping International Business School. Dessutom arbetar jag extra på ett cirkulärt förpackningsföretag som heter loop-it, jag föreläser om hållbarhet och så arbetar jag som talarcoach på TEDxGöteborg. Innan det har jag arbetat som hållbarhetskonsult på OKQ8, styrelseledamot på Miljöbron, jag har arbetat med klimatavtrycksberäkning på Skara
Sommarland och så har jag arbetat på appen Svalna - så ganska mycket grejer har jag haft igång!

Hur har du engagerat dig i frågan om hållbarhet?
– I augusti förra året flyttade jag till Göteborg för att studera masterprogrammet Entrepreneurship and Business Design på Chalmers, ett program där vi hittills under vårt första år fått lära oss hur man startar företag. Imorgon eftermiddag och under resten av min utbildning börjar jag arbeta med ett företag och även det har att göra med hållbarhet
kan jag lova! Under vårt andra år kommer vi att starta ett företag med inriktning på hållbarhet - det ska bli riktigt roligt!

Hur mycket upplever du att frågor om hållbarhet präglar dig och din omgivning, är studenter extra medvetna?
Jag tycker studenter är otroligt medvetna, mest medvetna i hela samhället tycker jag. Det börjar bli lite av en självklarhet att man ska äta bra, jobba med något hållbart osv.

Tycker du att ditt lärosäte kan göra mer i arbetet mot att bli mer hållbara?
– Tyvärr har jag inte hunnit få en så bra inblick i hur Chalmers arbetar med hållbarhet, men det har nog mycket att göra med corona.

Ge oss ditt bästa tips för hur man kan börja för att verka mer hållbart inom sin egen tillvaro!
– Sätt inga gränser för dig själv - du måste inte vara en renodlad vegan, aldrig köpa nya kläder eller aldrig åka bil. Jag tror det blir lättare om du tillåter dig själv att "fuska" lite ibland, för att istället kunna hålla göra något långsiktigt. Dessutom, tänk på att alla i din omgivning inte är lika intresserade av hållbarhet som du kanske är. Låt dom ta initiativ till diskussioner, låt dom fråga dig saker - annars kan man ibland känna sig påhoppad.

Kampanjen fortsätter resten av vårterminen och än så länge har cirka 10 studenter blivit uppmärksammade som hållbarhetshjältar. Mer om kampanjen kan du kan du hitta under namnet #StudentsOfGBG på Instagram.

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.