Foto: Privat.

Stadsodlingen Urban Gardening vill bidra till mer hållbar konsumtion

Våren är här och det är hög tid att börja odla. Urban Gardening är en stadsodling som ligger intill Institutionen för Globala studier. Där träffas varje vecka en grupp studenter för att tillsammans lära sig om hållbart trädgårdsarbete och stadsodling. Projektet startade 2015 och nu har gruppen startat initiativet In Season, på sociala medier.

Initiativet går ut på att varje månad lägga ut på sociala medier vad som är i säsong för odling och informera andra om vad som är lämpligt att odla för varje månad, men även vad man då bör köpa för grönsaker i butik för ett hållbarare konsumtionsmönster.
– Vi vill uppmärksamma folk om vad som är i säsong just nu i form av grönsaker, och vi vill att folk ska tänka till. Vad är det jag köper nu och när ska jag köpa det egentligen för att bidra till en hållbarare konsumtion, säger Kajsa Urge som är ansvarig för Urban Gardening.

För denna månaden är bland annat potatis, tomater, spenat och lök några aktuella grönsaker som skrivits upp som “in season” på gruppens Instagram-sida. Att köpa just dessa grönsaker är, enligt gruppen, inte bara mer hållbart just nu, men även billigare då det finns ett stort utbud av dem på marknaden.

Om man själv funderar på att börja odla är det lämpligt att börja plantera frön för bland annat spenat, sallad, rödbetor och äggplantor.
– Vi vill att folk ska få upp ögonen för odling och se till att sänka tröskeln för folk som vill börja med det, man ska inte behöva ha några förkunskaper för att börja odla. För övrigt ska Urban Gardening vara en mötesplats för människor, där man kan träffas och lära sig om odling, säger Kajsa Urge. 

Funderar du på att börja odla eller har du redan ett intresse av odling som du vill utöka så kan Urban Gardening vara något för dig. Du kan läsa mer om deras nya “In Season”-initiativ på deras Instagram.

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.