Foto: Pexels/William Fortunato.

Nya ansökningsrekord inför höstterminen

För en vecka sedan, den 15 mars öppnade ansökan till kurser på universitet och högskola för höstterminen 2021. Samtidigt stängde ansökan till sommarkurserna till vilka 46 procent fler hade sökt sig jämfört med förra året. Men färska siffror för dagen, visar att söktrycket inför höstterminen ser ut att bli rekordhögt.

Under pandemin vänder sig många unga från att resa och ta sabbatsår och riktar istället fokus mot att börja studera. Rekordmånga sökte och blev antagna till högskola denna vårtermin och den kommande sommaren. Även för förra året, 2019-2020, ökade antagningssiffrorna. Men trots förra årets stora ökning, verkar alltså årets ökning bli ännu högre, från de slutsatser som hittills går att dra för innevarande vårtermin och ansökningssiffror för sommarens kurser. Åke Lernefalk, pressansvarig på Universitets- och högskolerådet, UHR, säger att det just nu lutar mot samma prognos inför höstterminen, men att det fortfarande är tidigt att förutse några slutliga effekter. 

– Redan nu efter en vecka har 125 947 sökt till högskola eller universitet till höstterminen och detta är en ökning med drygt 21 procent från förra årets ansökningsantal, då 103 768 hade sökt till högskola efter en vecka under 2020, säger han.


Åke Lernefalk, pressansvarig på Universitets- och högskolerådet, UHR. Foto: Björn Dalin.


Då antalet sökande och antagna på högskolan ökar, ökar även konkurrensen att komma in på den utbildning man söker. Ungefär en femtedel av utbildningarna har en konkurrens, och på 80 procent av alla utbildningar antas alla de behöriga sökande. Plats och utbildningar finns, men det höga söktrycket kan bidra till att det blir extra svårt.

Torbjörn Lindquist som är utredare på UHR förklarar i ett pressmeddelande att konkurrensen är hård till de allra populäraste utbildningarna.

– 59 procent av de sökande har en utbildning med fler sökande än platser som sitt förstahandsval, så det är ändå hård konkurrens för att komma in på de mest populära utbildningarna.

De mest populära utbildningarna just nu är juristprogrammet, läkarprogrammet och psykologprogrammet. Dessa utbildningar är svåra att komma in på och kräver goda betyg.
– Men även civilingenjörsutbildningen och sjuksköterskeutbildningen har blivit populärare på det senaste, säger Åke Lernefalk, på UHR.

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.