Foto: Violetta Kovacka.

Föreningar i ovisshet

Studentföreningarna vid Göteborgs universitet har under pandemin fått ställa om i sitt sätt att arbeta med och för studenter. Vi har träffat tre av de föreningsaktiva som delar med sig av sina erfarenheter av att komma in i studentlivet och hitta vänner samt hur det har påverkats av pandemin.

På Göta studentkårs samhällsvetarsektion läser Linnea “Scooby” Kruslock sitt fjärde år på ämneslärarlinjen. Efter att en tid ha varit engagerad i en förening på Chalmers hittade hon till Sexmästeriet Byråsex, B6, under hösten 2019. Där fann hon ett skönt gäng som välkomnade henne till studentlivet. Linneas ansvarsområden inom föreningen är inom PR och för planering av fester. Hon fick sina roller i föreningen precis innan pandemin bröt ut och har haft ett annorlunda år som styrelseledamot.
– Innan restriktionerna började tillämpas träffades vi ju i ganska stora gäng. Man gick ut och det blev sena kvällar, säger Linnea.

Sedan förra våren har föreningen inte träffats mer än ett par gånger. Det var under början av höstterminen, i samband med insparken. De har interna digitala event där de ses ibland. Trots den stora omställningen har nya studenter engagerat sig i föreningen.
– Efter höstens inspark fick vi 20 nya aspar vilket är ett rekord för föreningen, berättar hon.

Dock är det endast sex stycken av dem som hållit sig kvar, men Linnea berättar att det är vanligt att folk hoppar av med tiden. Rekordet kan, enligt henne, ha varit en effekt av pandemin, då de nya studenterna var förvånade att en inspark ens blev av och sökte sig till föreningen för att få nya bekantskaper samt för att ha någonting att göra utanför studierna.

linnea
Linnea Kruslock. Foto: Jakub Dudek.

Samtidigt som Linnea hittade till Byråsex hittade Catherine ”Tenaz” Ringdahl till Pedagogsexmästeriet, P6. Även hon läser till ämneslärare och ville uppleva studentlivet till fullo genom att engagera sig i en förening. Det blev P6, som hon kom i kontakt med genom den inspark som Götas utbildningsvetarsektion anordnade.
– Jag kände att det stämde överens med min bild av vad studentlivet var, att få arrangera sittningar och fester och göra roliga grejer, berättar Cathrine.

När hon blev invald hade föreningen många planer på fester, sittningar och event, som de sedan var tvungna att ställa in.
– Vi hade tänkt att vi skulle ha en stor Valborgsfest. Men i mars, när campusen stängde ner var det rätt uppenbart att vi inte skulle kunna fortsätta så som vi är vana vid, säger hon.

Trots restriktionerna har P6 hittat nya studenter med en vilja att gå med, som är lika engagerade som förr. Tillsammans har både de gamla och nya medlemmarna fått lära sig utföra digitala event. Dem nya har till exempel hållit i en digital ölprovning och anordnat en insamling till Musikhjälpen.
– Vi samlade in 25.000 kr till Musikhjälpen vilket var superkul! Det har också varit en tradition sen tidigare att ha en insamling, men just i år var det väldigt passande då det är ett tacksamt sätt att involvera studenter under omständigheterna, fortsätter hon.

cathrine 
Cathrine Ringdahl. Foto: Tilly Ekberg.

Humanistiska sexmästeriet, Humsex, har flera aktiva redan engagerade studenter som har varit till stor hjälp under året som gått. En av dessa gamla studenter är Antonia “Sleepnir” Eklund som studerar teologi på avancerad nivå, vid Humanisten. Hon sitter även som styrelseledamot i Göta studentkårs Humanistsektion med studiesocialt ansvar. Många av Humsex traditioner och event har blivit uppskjutna eller inställda och de nya studenterna i föreningen har inte fått samma erfarenheter som tidigare studenter haft möjligheten att förvärva.
– Vårens årliga efterrättssittning var tvungen att ställas in liksom alla andra fysiska event, påpekar Antonia.

Precis som för Linnea och Cathrine var ingången till studentlivet med föreningen mycket viktig för Antonia när hon kom till Göteborg som ny student under hösten 2017.
– Mötet med Humsex förändrade mitt liv. Jag tror att det studiesociala är mycket viktigt när man pluggar för att man ska må bra. Den gemenskapen och de vänner man får när man hittar hem i en förening tror jag är ovärderlig, säger hon.

antonia
Antonia Eklund. Foto: Daniel Johansson.

Gemenskapen dessa studenter hittat i föreningarna har hjälpt motverka känslor av ensamhet under pandemin. Föreningarna har under förra året fått in fler medlemmar än innan och många vill ändå engagera sig. De är hoppfulla om att restriktioner kommer lättas på och att det ser bättre ut fram emot höstterminen. Våren kommer förmodligen fortsätta vara på distans, men de kommer fortsätta kämpa på med digitala event för studenter på Göteborgs universitet i framtiden.
– Idag är förhoppningen att det skulle kunna bli en 50-gräns till senare vår. Då kan vi eventuellt anordna något simpelt och som förhåller sig till restriktioner, till exempel en grillning utomhus, säger Cathrine.

Något som givetvis även Linnea och föreningen B6 hoppas på, men som ännu inte går att planera närmare om.
- Vi hoppades på restriktioner skulle ha lättats upp till maj, men nu verkar det som att det inte blir så. Jag tror tyvärr inte det kommer bli som vanligt igen förrän åtminstone höstterminen, säger Linnea “Scooby” Kruslock.

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.