Foto: Eva Dahlin/UHR.

Regeringen planerar inför inställt högskoleprov

Regeringen förbereder för vilka följder vårens eventuellt inställda högskoleprov skulle få. Om provet ställs in, kan gymnasiebetygen komma att få större betydelse vid antagning.
 

Det som ses över är regeringens möjlighet att frångå huvudregeln för fördelning av platser till högskolan. Andelen platser som fördelas efter betyg föreslås öka om provet ställs in. 

Peter Honeth som är nationell samordnare för högskoleprovet, säger i en intervju med Svenska Dagbladet att förslaget är rimligt utifrån ett rättviseperspektiv.
– De som skrivit högskoleprovet med goda resultat har redan kommit in på utbildningar och det blir orättvist framför allt för de årskullar som gick ut gymnasiet förra året och gör det i år, om provet ställs in, säger han.

Vårens högskoleprov är planerade att äga rum mellan 13 mars och 8 maj. På grund av pandemin kan dock Universitets- och Högskolerådet (UHR) kanske behöva besluta om att ställa in högskoleprovet helt och hållet på vissa orter. 
– För närvarande finns det inte några tecken som visar att provet inte kan skrivas, men vi kan inte utesluta att det måste ställas in. Det beror helt på hur smittsituationen utvecklar sig, säger Peter Honeth.

Trots att rekordmånga antogs till vårterminen, cirka 206 000 personer, är konkurrensen inte så hög på de flesta utbildningar. På fyra av fem utbildningar antogs alla behöriga sökande. Det är bara 17 procent av alla program och kurser där det finns konkurrens om platserna.

Enligt en bedömning som UHR har gjort ser man dock att den minskade möjligheten att skriva högskoleprovet haft liten betydelse när det gäller möjligheterna att antas till högskolan.
– De yngre har klarat sig ungefär lika bra till många utbildningar i vår som förra vårterminen, men de har i större utsträckning antagits på sina gymnasiebetyg, säger Torbjörn Lindquist, som är utredare på UHR.

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.