Foto: Pexels / Creative Commons CC00.

Sommarkurs för dig som vill bli språkpolis

Till sommaren kan du som vill fördjupa dig i språkriktighet läsa den nya kursen Språkvård, språkplanering och språkpolitik. 
- Det finns ett stort intresse för detta - Språket i P1 har hängivna lyssnare och Språkrådet tar dagligen emot många språkfrågor, säger Susanna Karlsson,  kursansvarig lärare och docent i svenska språket vid Göteborgs universitet.
 

Imorgon, den 19 februari, öppnar ansökningen till sommarkursen som har som syfte att lära mer om praktisk tillämpning av språkvård och få en inblick i de språkriktighetsfrågor som diskuteras mest just nu. En del av kursbeskrivningen avslöjar att kursen fördjupar sig i språkpolitiska frågor samt hur den svenska språkvården arbetar och är organiserad.

Susanna Karlsson, som är docent i svenska språket vid Göteborgs universitet, är ansvarig lärare för kursen och den som utvecklade idén om att erbjuda kursen för att lära andra hur de själva kan ta reda på svaret på de frågor de har om språk. Tanken med kursen är att dess deltagare ska kunna bli sin egen språkpolis.
- Många undrar säkert vad det är för källor de går till i Språket i P1. Är det hemliga volymer som är inlåsta på biblioteket? Vad är det som händer egentligen? Men de flesta av de här källorna är ju inte mystiska, man behöver bara veta vilka man har till vad och hur man ska läsa dem. Sedan kan man klara sig ganska långt, säger hon i en intervju på Göteborgs universitets hemsida.

För den som är intresserad är ansökan öppen till och med den 15 mars. Kursen startar den 7 juni och avslutas 29 augusti. Du kommer att läsa 7,5 högskolepoäng och studietakten är på 50 procent.

Här hittar du mer information om sommarkursen.

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.