Illustration: Ibou Gueye.

Detta kanske du som student inte visste, men borde veta!

Det finns vissa regler som tas för givna på universitet. Du får inte störa under föreläsningar eller fuska på tentor. Men visste du att det exempelvis inte är tillåtet att ta med sig ett barn till föreläsningen? Här är några saker du kanske inte visste som student!

1. Du får inte ta med barn eller husdjur till föreläsningen
Det kan verka uppenbart att man inte får ta med husdjur till föreläsningar, men det händer då och då att någon tar med sig sitt älskade husdjur till en lärorik föreläsning. Än oftare händer det att någon tar med sig ett barn till en föreläsning. Även om ett barn kanske lättare förstår att man ska vara tyst under en föreläsning än till exempel en papegoja, så händer det att studenter tar med sig sina barn eller barnet de är barnvakt för. Riktlinjerna säger nej, men det är upp till varje föreläsare och dina kursare att ge dig dispens. 

2. Även nu under distansundervisningarna är du försäkrad 
Även om du numer antagligen inte befinner dig i Göteborgs universitets lokaler är du fortfarande faktiskt försäkrad som student, trots att du sitter hemma och pluggar. Detta betyder att om du skulle skada dig eller liknande hemma så skulle du kunna få ersättning för detta. Det är dock extremt svårt att säga på vilket sätt du skulle kunna skada dig på grund av universitetet när du befinner dig hemma. Men om olyckan på något sätt ändå träffar dig där hemma på grund av Göteborgs universitet, så går det i teorin att få försäkring för det!
 

3. Man får inte vistas i Göteborgs universitets lokaler mellan 00:00 och 05:00
Ja, man får faktiskt inte vara i Göteborgs universitets salar efter midnatt och innan klockan fem på morgonen. Detta är för att motverka nattarbete, ensamarbete och övernattning i Göteborgs universitets lokaler. Nattarbete eller nattvila i lokalerna anses nämligen öka risken för sämre hälsa, vilket kanske inte är så konstigt. Är du vaken mellan 00:00 och 05:00 för att du måste få något gjort, får du med största sannolikhet inte så mycket sömn som du behöver.

 Det är också större risk att fara illa om det skulle till exempel börja brinna i lokalen när du är där och nattarbetar, eller ännu värre, övernattar i ett sådant fall. Om det dock är så att man håller på med något som kräver att man måste nattarbeta eller övernatta i Göteborgs universitets lokaler kan undantag beviljas. Exempelvis kanske man håller på med någon slags studie eller experiment som kräver att man måste stanna i lokalen på natten.

4. Det går inte att överklaga ett betyg
Det finns inget mer frustrerande eller på något sätt uppgivande som när man har lagt ned flera timmar av hårt plugg för att skriva den där uppsatsen som legat och gnagt i bakhuvudet flera dagar eller veckor. Äntligen är du klar! Du lämnar in den till din lärare riktigt nöjd och med huvudet högt. Du tänker att detta är ett klart VG, du har ju ändå fått med allt och lite till som krävdes. Du tycker du har gjort ett utmärkt jobb och ser fram emot seminariet där läraren ska ge sin feedback och ditt betyg.

Dagen är äntligen kommen och det är dags för seminariet. De andra eleverna i seminariet får sin feedback och sina betyg, du är sist på tur och du tänker att nu är det dags för dig att briljera! Läraren verkar dock skeptisk och anser att du har missuppfattat uppgiften och skrivit en text som inte håller måttet. Du blir rejält grillat och mot din stora förmodan lämnar hen fram din uppsats med ett stort U skrivet på framsidan. Du kan inte inse hur läraren kan ha gett dig underkänt och din första reaktion är att överklaga betyget. Du ringer till studentombudet, som rätt många gör, och får svaret att det inte går att överklaga ett betyg.

Ja, det är nämligen så att ett betyg inte går att överklaga. Hur orättvist eller frustrerande nog det kan kännas ibland, så är det tyvärr bara att bita i det sura äpplet och göra om uppgiften eller slutföra kompletteringen. Studentombudet får rätt ofta in klagomål om betyg och begäran att överklaga det, men det går helt enkelt inte. 

Å andra sidan går det dock att ompröva ett betyg, om något felaktigt har skett under examinationen. Detta blir en bedömningsfråga då man undersöker om en examination har gått fel till, eller att examinatorn inte har bedömt den på rätt sätt.
 

5.  Samma tentaregler gäller även hemma som i tentasalen
Nu under coronapandemin är distansundervisningen i full gång, som de flesta redan känner till. Detta innebär att tentor får skrivas hemma och framför datorskärmarna. Detta i sin tur verkar ha gett upphov till att det är lättare än någonsin att fuska under en tenta, eller att glömma av att man faktiskt fuskar till en tenta, när man exempelvis kikar på internet eller frågar en kompis om hjälp på SMS.

Det är nämligen så att antalet fall av anmälningar till disciplinnämnden och antalet fall av disciplinära åtgärder har ökat kraftig sedan distansundervisningen började, enligt studentombud Eva Fluur Jonson.

Så även om det kan verka uppenbart att man inte får fuska under en tenta, så är det å andra sidan lätt att glömma av sig, eller falla för frestelsen nu när man pluggar på distans. I värsta fall kan detta leda till att man blir avstängd från universitet.

6. Evenemang 
Visste du att många evenemang vid Göteborgs universitet fortfarande går att ta del av även nu under coronatider? Gästföreläsningar och andra evenemang som annars aviserades i skolan eller av dina lärare pågår fortfarande men i lite mer dolt format. Istället för att man kanske ser affischer i skolans korridorer får man nu själv gå in och kolla på GU:s hemsida i fliken “Hitta evenemang” finns en lista på alla de evenemang som GU antingen anordnar eller tar del av. Alla evenemang och föreläsningar är dessutom öppna för allmänheten, om inte annat angetts. Så om det i samband med en öppen föreläsning dyker upp ett okänt ansikte i ditt Zoomgalleri, ska du inte bli för förvånad.

Till sist! Du som student har inte bara en mängd rättigheter, utan också många skyldigheter som i efterhand kan vara svåra hantera. Ta noga reda på vad som gäller och vad som förväntas av dig!

Har du egen erfarenhet av sånt som du tagit som självklart men fått en tillsägelse om i efterhand? Hör av dig till oss på Spionen - Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.