Foto: Eva Dahlin/UHR.

Problem med anmälan till högskoleprovet uppstod under gårdagen

Under gårdagen uppstod problem med betalning av anmälningsavgiften till vårens högskoleprov. Anmälan pausades tillfälligt och många som ville anmäla sig fick vänta länge innan problemet åtgärdades.

Igår tisdag öppnade anmälan till vårens två provtillfällen av högskoleprovet som blir av den 13 mars och 8 maj. Men kort efter att anmälan öppnat möttes många av de som försökte anmäla sig av problem med att betala avgiften.

Enligt Universitets- och högskolerådet, UHR, berodde inte problemet med betalningen på överbelastning på anmälningssidan utan hos leverantören av betaltjänsten som UHR använder sig av. Kön till anmälan pausades tillfälligt under gårdagen med anledning av detta. 

Många av de som drabbades av betalningsproblemen under gårdagen berättar att de gått miste om sin köplats. På högskoleprovets Facebooksida hörde många av sig. 
"Köat sedan 07:00 med köplats 18373 tilldelad 08:00, precis som övriga fungerade inte betalningen och jag slungades ut och tilldelades ny plats 55000. Hoppas ni kan finna ett sätt för de som slungades ut av denna anledning att ändå anmäla sig när problemet är löst." Skriver en person som försökt anmäla sig i kommentarsfältet på Facebook. 

UHR beklagar problemen med betalningen av anmälningsavgiften och menar på att det trots omständigheterna finns goda möjligheter att för de som vill skriva högskoleprovet att få en plats.
– Det finns totalt 70 000 platser, vilket är fler än vad som normalt brukar anmäla sig till högskoleprovet. Det betyder att det finns goda möjligheter att de som vill skriva provet i vår också får möjlighet att göra det. Med hänsyn till den pågående smittspridningen är det dock viktigt att bara de som verkligen behöver ett högskoleprovsresultat för höstens antagning anmäler sig, säger Peter Honeth, regeringens nationella samordnare för högskoleprovet.

Problemet med att betala anmälningsavgiften är nu åtgärdad och anmälan till vårens två provtillfällen är öppen till och med den 18 januari  kl. 24:00 eller tidigare om platserna fyllts.  

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.