Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Musikhjälpen engagerar GU:s kårer

Insamlingsevenemanget Musikhjälpen äger rum i december varje år och samlar in pengar till en internationell undangömd katastrof. Årets tema "Ingen människa ska lämnas utan vård" har engagerat många av Göteborgs universitets studentkårer och utskott.

Musikhjälpens tema "Ingen människa ska lämnas utan vård" har fått många av Göteborgs universitets studentkårer utskott och studenter att stötta och engagera sig i insamlingen. En av de kårer som årets tema ligger extra nära är Sahlgrenska akademins studentkår, SAKS, som samlar studenter inom medicin, odontologi- och vårdutbildningar vid Göteborgs universitet. Spionen har pratat med SAKS ordförande Linnéa Mundin om årets tema och varför det är så viktigt att engagera sig. 

Varför tycker ni det är viktigt att engagera sig i musikhjälpen?
– Jag tycker det är allmänt bra att hjälpa till när man kan. Just musikhjälpens insamling går till bra ändamål och är ett bra sätt att engagera många eftersom det sträcker sig över en kort tid. 

Betyder årets tema något extra för Sahlgrenska akademins studentkår?
– Det tycker jag absolut. Inom alla utbildningar vid Sahlgrenska akademin och alla vårdyrken finns en skyldighet att ge och bidra till vård som grundar sig i mänskliga rättigheter, både nationellt och internationellt. Det finns så många utsatta människor i andra delar av världen där tillgången till vård inte är lika utbredd och tyvärr många dödsfall som hade kunnat förebyggas med enkla åtgärder.

Brukar ni ha insamlingsbössor?
– Vi i studentkåren brukar ha insamlingsbössor men ibland startar även studenterna egna bössor och engagerar sig utanför kåren. 

Varför ska man skänka pengar till just er bössa?
– Vi har inget direkt incitament att man ska donera i just vår bössa utan det är bra oavsett vilken bössa man väljer att skänka till. Vi tycker det är viktigt att visa att vi inom kåren och vårdyrket bryr oss men så länge alla bidrar på det sätt de kan är det bra. 

 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.