Foto: Johan Wingborg/GU.

Från folkbildare på twitter till pandemiguru

Agnes Wold är överläkare och professor vid Göteborgs universitet som gjort sig känd för allmänheten genom sitt engagemang som folkbildare. Inte minst under den pågående pandemin då hon blivit känd som hela Sveriges “coronapedagog”. För sin insats har hon tilldelats hedersutmärkelsen Årets Göteborgare.

Agnes Wold har genom åren varit en inflytelserik röst i den offentliga debatten och blivit känd för att spräcka myter och påståenden med vetenskap och fakta. Sedan pandemins tidiga dagar har hon engagerat sig i att folkbilda och svarat på både allmänhetens och medias frågor om covid-19. I förra veckan belönades hon för sitt arbete under pandemin med priset Årets Göteborgare. En hedersutmärkelse som kom som en överraskning.
– Det är väldigt roligt med alla glada tillrop och gratulationer men ska jag vara ärlig kände jag inte till att det fanns något som hette “årets göteborgare”. När jag sedan googlade på det och insåg att jag är den första akademiker som får priset kändes det extra roligt, säger Agnes Wold.

Att ta rollen som folkbildare är självklart för Agnes Wold. Hon berättar att det är ett uppdrag som hon älskar men som kräver mycket tid och arbete. 
– Det är det bästa jag vet, alla kategorier. Som folkbildare måste du kunna ditt ämne på djupen för att sedan kunna förenkla det. Det är mycket svårare än att hålla i ett seminarium för forskare som redan är insatta, säger Agnes Wold. 

Sedan pandemins utbrott i våras har Agnes Wold kallats Sveriges “coronapedagog” för sitt arbete med att svara på frågor om covid-19 i allt från tidnings- och radiointervjuer till livechattar. Men det var på twitter som allt började. 
– För ett par år sedan var jag med och ansökte om att starta upp en nordisk utbildning inom smittskydd och vårdhygien. I arbetet med att utveckla och planera utbildningen arbetade jag nära smittskyddsläkare. När vi satt där i januari märktes det att de hela tiden behövde rusa iväg på möten men när väl pandemin spred sig sa folk “de gör ingenting i smittskyddet”. Men jag visste att så inte var fallet. De hade jobbat nästan dygnet runt med förberedelserna, så då började jag twittra om hur smittspårningen fungerar, berättar Agnes Wold.

Det är just hennes förmåga att förklara svårbegripliga saker på ett rakt och enkelt sätt som gjort att så många vänt sig till henne under året. 
– Jag får hela tiden mejl från personer som skriver “jag förstår bara när du förklarar”, det tycker jag är intressant. Jag tar del av presskonferenserna och tycker de gör ett bra jobb med att inte använda forskarslang men däremot förekommer vissa specialtermer som gemene man inte är bekant med. Som till exempel det här med att driva smitta, det är en specialterm som alla inom fältet förstår vad det innebär. Det används inte för att vara moraliserande eller peka ut vissa grupper som kanske vissa tror, säger Agnes Wold.

För Agnes del ser vardagen inte helt ut som vanligt. Precis som för andra inom universitetet har en stor del av arbetet flyttat till digitala plattformar under året. 
– I mitt arbete som överläkare på sjukhusets labb är verksamheten precis som vanligt men mitt universitetsarbete som professor vid GU sker huvudsakligen via zoom numer. Det krävs otroligt mycket av oss som undervisar att ställa om, man ska inte tro att det går att zooma samma upplägg som i vanliga fall utan man behöver göra mång anpassningar, berättar Agnes Wold.  

På Göteborgs universitet har man mer eller mindre bedrivit verksamheten digitalt och på distans sedan i mars och mycket pekar på att det kommer fortsätta under nästa vårtermin. Även om många studenter längtar tillbaka till campusundervisning menar Agnes Wold att det är viktigt att hålla i.
– Det är jätteviktigt att fortsätta som vi gör nu. Jag brukar prata om de tre farliga f:en - festen, fikarummet och familjesammankomsten. Självklart ska man inte trängas på stan men man vet att det som gynnar smittan är de mer intima sammanhangen med folk man känner. Det beror nog mycket på biologin och att vi sitter närmare folk vi är besläktade med eller som vi tänker tillhör vår egen flock, säger Agnes Wold. 

Nu nalkas julledigheten och efter den senaste tidens tilltagande smittspridning har frågorna kring hur man bäst firar en smittsäker jul strömmat in. För Agnes egen del är de senaste beskeden om årets jul ingen större besvikelse. 
– Jag är fascinerad över att så många frågar om hur julen ska firas. Jag är själv ingen julfanatiker men jag märker att många är det och då måste man försöka få folk att tänka mikrobiologiskt. Det spelar ingen roll om du är sex eller tio pensionärer som normalt lever isolerat, det handlar om att inte blanda äldre personer med yngre som har betydligt högre sannolikhet att vara smittade utan symtom, säger Agnes Wold. 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.