Montage: Johan Wingborg / Pixabay CC00.

Fem frågor till Henrik Ekengren Oscarsson om det amerikanska presidentvalet

Tisdag den 3 november går USA till val och kampen om vem som blir landets nästa president ska avgöras. Blir det den sittande presidenten Donald Trump omvald eller kommer demokraternas presidentkandidat Joe Biden att ta över presidentskapet? Och hur mycket påverkas vi i Sverige egentligen av det amerikanska presidentvalet? Spionen har pratat med Henrik Ekengren Oscarsson professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och valexpert.

 Vilka är de viktigaste frågorna i det amerikanska presidentvalet?
– Enligt Gallup är det coronakrisen och hanteringen av den som ligger i topp på dagordningen för amerikanska väljare (30%) tätt följt av frågor om dåligt ledarskap (23%). Det är inte för inte som valet betraktas som ett slags folkomrödning om Donald Trump. Ekonomin återfinns först på fjärde plats (9%) och rasrelationer slår sig in på tredje plats (10%). 

USA har ett lågt valdeltagande jämfört med Sverige men det sägs att valdeltagande kommer att öka i årets val. Stämmer det och vad är det i så fall som motiverar väljarna?
– USA är hyperpolariserat och det politiska engagemanget är stort, väljarbeteendet drivs av starka känslor av antipatier mot motståndarna och moståndarnas anhängare.  

Inför årets val ser demokraternas presidentkandidat Joe Biden ut att leda i opinionsundersökningarna. Hur mycket kan man egentligen lita på mätningarna?
– Mätningar är mätningar och valresultat är valresultat. Tvärtemot vad många tror var mätningarna 2016 bland de mest träffsäkra sedan opinionsmätningarna startade 1936. Övertro på precision i mätningarna och missförstånd om hur det amerikanska valsystemet fungerar ledde till att många drog slutsatsen att det var fel på mätningarna när Trump vann. Mycket knappt - det skilde bara 140 000 röster i de tre rostbältesstaterna. Biden leder större och har en mer stabil ledning än vad Hillary hade 2016. 

Varför ska vi i Sverige bry oss om det amerikanska valet?
– Kulturellt, ekonomiskt och militärt spelar USA en stor roll för Sverige och världen. Den inriktning som det amerikanska folket stakar ut för framtiden är helt nödvändigt för oss att förhålla oss till, hur det än går. Många svenskar har en personlig relation till Amerika. 

Hur tror du att utgången blir - vem blir USA:s nästa president?
– Snart vet vi. Det är viktigt att hålla huvudet kallt och låta den demokratiska valprocessen ta den tid den behöver för att vi ska få ett legitimt valresultat. Blir det jämnt på "fel" ställen kan ett officiellt resultat dröja några dagar eller ända upp till ett par veckor. Ladda upp med tålamod. Det är viktigare att valresultatet blir rätt än att det går fort. 

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.