Fusk, överbelastning och tusentals fler sökande än tillgängliga platser till högskoleprovet

Över 40 000 personer köar digitalt för att anmäla sig till högskoleprovet. Det innebär att de som söker är många tusen fler än det antal platser som finns tillgängliga för provtillfället den 25 oktober.

Totalt 27 600 platser lottas nu ut till nästan dubbelt så många köande till höstens omdiskuterade högskoleprov. Ett digitalt väntrum öppnade klockan sju imorse dit de som ville skriva höstens prov satte sig i en timmes kö. Klockan åtta lottades könummer ut varpå de anmälda hanterades i tur och ordning.
– Man är inte garanterad en plats för att man får ett könummer. En plats har du när du gjort klart din anmälan och det har du gjort när du har betalat anmälningsavgiften, säger Karin Andrén, vid Universitets- och högskolerådets (UHR) presstjänst, till TT.

Men redan vid öppnandet klockan åtta pausades systemet på grund av det hårda trycket. De som är sist i kön kommer att få vänta till sent i kväll på besked om huruvida de fått en plats eller inte.
– Vi har varit medvetna om att det skulle kunna bli långa väntetider. Så ser systemet ut. Just nu handlar det snarare om sent i kväll, men jag kan inte säga exakt hur det här kommer att se ut för de som kommer in allra senast, säger Peter Honeth, nationell provsamordnare, till TT.

UHR bekräftar att det även uppstått problem med betalningsfunktionen, vilket fördröjer anmälningsprocessen ytterligare men att man arbetar för att lösa det. Ens anmälan är bearbetad först när man blivit insläppt och betalat anmälningsavgiften på 450 kronor. Strax innan lunchtid hade bara runt 2 000 anmälan hunnit hanteras färdigt.

För att ens anmälan ska vara fullständig är det, utöver en fullföljd anmälan inklusive betalning, viktigt att man uppfyller kriterierna: att inte ha skrivit provet tidigare samt att man saknar giltigt provresultat.
–Om du har anmält dig till högskoleprovet och det visar sig att du har ett tidigare resultat så får du inte skriva provet, säger Karin Andrén till Dagens nyheter.

Ytterligare komplikationer tillkom när det visade sig att personer, genom ett enkelt tillägg i webbläsaren, har kunnat gå före i den digitala kön.
– Vi är medvetna om detta och vi kan se vilka som använder den här metoden. Vi kommer att vidta repressalier mot dem, säger Karin Andrén till tidningen Expressen.

Höstens anmälan stänger när antalet platser är fyllda eller senast den 1 oktober. De 27 600 som får skriva provet den 25 oktober är fördelade mellan 120 olika orter och provanordnare i landet, inklusive Göteborg. UHR uppger på sin hemsida att regeringen tillfälligt flyttat ansvaret för provets genomförande från landets 21 lärosäten till just UHR. En nationell samordnare har tillsatts för att hjälpa UHR att genomföra provet enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Man meddelar att provtillfället innebär risk för smittspridning och att UHR har begränsade möjligheterna till att skydda provdeltagare och personal från att bli smittade.

Om Spionen

Götheborgske Spionen (och spionen.se) är en partipolitiskt och religiöst obunden tidning som riktar sig till studenter och anställda vid Göteborgs universitet. Tidningen ges ut av Tidningsföreningen Götheborgske Spionen. Huvudman för föreningen är GUS, Göteborgs universitets studentkårer.

Ansvarig utgivare och chefredaktör är Aldijana Talic.